Historisk arkiv

Regjeringen har tatt initiativ til å få redusert veksten i byggekostnaden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikel til KRD-nytt nr. 4/2003 av rådgiver Stine Magrete Rønning, Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen har tatt initiativ til å få redusert veksten i byggekostnaden

Av rådgiver Stine Magrete Rønning, Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg hadde 27. mai frokostmøte for å diskutere hva som kan gjøres for å redusere veksten i byggekostnadene for nye boliger. Der var aktører fra byggenæringen, Husbanken, Statens bygningstekniske etat, Kommunenes sentralforbund og berørte departement tilstede. Statsrådens initiativ er knyttet til departementets arbeid med Boligmeldingen som skal legges frem for Stortinget i løpet av året. Hun ønsker å vurdere nærmere hva som kan gjøres for å dempe veksten i byggekostnadene, bedre effektiviteten i bransjen og eventuelle tiltak fra myndighetenes side for å redusere boligprisene.

Etter oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet har ECON utarbeidet rapporten ”Initiativ for lavere kostnader i boligbygging”. I rapporten blir utviklingen i byggekostnadene analysert og forslag til tiltak blir lansert. ECON konkluderer med at en bør vurdere en norsk versjon av ”Rethinking Construction”. Formålet med ”Rethinking Construction” er å utvikle den totale byggeprosessen gjennom utvikling av felles måleindikatorer, registrering og dokumentasjon av beste praksis. Utviklingen i byggekostnadene er ikke dramatisk, men statsråden mener likevel at det med bakgrunn i signaler fra ECON, Husbanken og aktører fra byggenæringen er grunn til å prøve å dempe utviklingen.

Statsråden har nå nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med problemstillingene og vurdere om vi blant annet med referanse til ”Rethinking Construction”-organisasjonen i Storbritannia skal innføre noe lignende i Norge. Et lignende selskap ble etablert i Danmark i 2002, og et svensk offentlig utvalg har nylig foreslått å etablere en slik organisasjon i Sverige.

Arbeidsgruppen består av deltakere fra:

  • Kommunal- og regionaldepartementet
  • Miljøverndepartementet
  • Nærings- og handelsdepartementet
  • Husbanken
  • Statens bygningstekniske etat
  • Byggenæringens Landsforening
  • Kommunenes Sentralforbund
  • Norske Boligbyggelags Landsforbund
  • Forbrukerrådet
  • Norges Byggforskningsinstitutt

Det blir lagt opp til oppstart av arbeidsgruppen tidlig i september. Arbeidsgruppen skal ha klar en tilråding om en samarbeidsmodell i løpet av 2003.