Historisk arkiv

Regjeringen tar differensiert arbeidsgiveravgift alvorlig!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i RD-nytt nr. 2/2003 av statssekretær Anders Eira. Sendt Nordlys 04.03.03.

Regjeringen tar differensiert arbeidsgiveravgift alvorlig!

Av statssekretær Anders Eira (H), Kommunal- og regionaldepartementet.

I Nordlys 28. februar etterlyser sametingspresident Sven-Roald Nystø informasjon om arbeidet med differensiert arbeidsgiveravgift. Han hevder også at regjeringen ikke tar saken på alvor. Dette vil jeg på det sterkeste tilbakevise. Regjeringen prøver alle muligheter for å videreføre hovedtrekkene i dagens ordning. I den grad dette ikke går vil vi sette inn tiltak for å kompensere næringslivet og distriktene. Vi er også selvfølgelig i dialog med næringslivet om hvilke alternativer som kan være aktuelle, senest tirsdag i forrige uke møtte finansminister Foss, statssekretær Bøhmer og jeg næringsrepresentanter i de 4 nordligste fylkene. Dette vet Nystø, fordi jeg orienterte han om det og det øvrige arbeid før møtet. Derfor finner jeg utspillet hans bemerkelsesverdig.

ESA mener ordningen ikke lenger er forenlig med statsstøttereglene i EØS-avtalen. Norge er bedt om å redegjøre for ESA hvilke endringer som er aktuelle innen 25. mars i år.

Regjeringen ønsker å videreføre hovedtrekkene i den differensierte arbeidsgiveravgiften fordi den blant annet er sysselsettingsrettet, generell og konkurransenøytral og ordningen er lett å administrere. Disse egenskapene gjør den svært velegnet som virkemiddel i nærings- og distriktspolitikken. Vi får godt utbytte for pengene. Dette synet støttes både av næringslivets egne organisasjoner og av forskere som har evaluert ordningen.

Arbeidet med å videreføre ordningen, har Regjeringens høyeste prioritet. Derfor har finansministeren møtt EU-kommisær Mario Monti for å redegjøre for hvor viktig ordningen er for distriktspolitikken i Norge. I tillegg sammen med kommunal- og regionalministeren har finansministeren også drøftet saken med ESAs president, Einar Bull. Vi mener at de felles statsstøttereglene i EØS-området må ta høyde for de særlige ulempene i distriktene våre, med lange og vanskelige transportavstander, tøft klima og lav befolkningstetthet..

Dersom Norge viderefører en ordning som ESA og EU-kommisjonen ikke aksepterer, risikerer vi rettssak som kan ende i at bedriftene risikerer å måtte betale tilbake støtte som de mottar etter 1.1.2004. Det vil være svært negativt for bedriftene og distriktene i Nord-Norge. Derfor setter Regjeringen nå mye inn på å få til en god løsning som også er akseptabel for ESA og Kommisjonen.