Historisk arkiv

Revidert budsjett - skattelette til primærnæringene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel i KRD-nytt nr. 3/2003 av statssekretær Anders Eira. Sendt alle landets aviser 30.05.03.

Revidert budsjett – skattelette til primærnæringene

Av statssekretær Anders J. H. Eira, Kommunal- og regionaldepartementet

Revidert statsbudsjett er nå til behandling i Stortinget. Regjeringens stramme budsjett har hittil bidratt til en rentenedgang på hele to prosent, med de positive effekter dette har for kommuneøkonomi, næringsliv og den enkelte families og borgers privatøkonomi.

Regjeringen er generelt opptatt av å utvikle gode vilkår spesielt for det private, konkurranseutsatte næringslivet. For Finnmarks vedkommende vil jeg fremheve to tiltak i årets reviderte budsjett som vil stimulere primærnæringene i Finnmark. Det ene er å innføre et inntektsfradrag for reineiere på lik linje med hva bøndene har. Skatteletten er bl.a. begrunnet med redusert ramme i årets reindriftsavtale og for å unngå en uheldig konkurransevridning i forhold til annen innenlandsk matproduksjon.

Det andre tiltaket er regjeringens innføring av et inntektsfradrag for skiferproduksjon i Nord-Troms og Finnmark, slik at skiferproduksjon sidestilles med primærnæringer som jordbruk, skogbruk og reindrift. Dette betyr en betydelig skattelette for skiferdriverne, noe jeg er glad for. Jeg ser nemlig ingen grunn til skattemessig å forskjellsbehandle primærnæringene. Disse tiltakene bidrar også til å følge opp Sem-erklæringen med hensyn til tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark.

Til slutt vil jeg vise til en oversikt som Statistisk sentralbyrå presenterte i siste nummeret av Samfunnsspeilet. Der kommer det fram at de fylker som har lavest andel sysselsatt i privat sektor er Oslo, Finnmark og Troms. Skal vi bekjempe arbeidsledigheten i Finnmark er det derfor avgjørende å få vekst og økt sysselsetting i privat sektor. Dette gjøres best med å legge bedre til rette for lønnsom næringsvirksomhet bl.a. gjennom forbedring av næringslivets rammevilkår, det være seg på skatte- og avgiftssiden eller ved å redusere prisen på kapital. Gjennom stramhet i budsjettpolitikken ved begrensning av offentlige utgifter, har Samarbeidsregjeringen lagt grunnlaget for nettopp lavere kapitalkostnader som tilrettelegger for økte investeringer i næringslivet. Nettopp dette er viktig for sysselsettingen i privat sektor.