Historisk arkiv

Asyl og arbeidsinnvandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Dagbladet 22.09.04

Asyl og arbeidsinnvandring

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Jeg viser til leder i Dagbladet onsdag 22. september. Lederen rører sammen asyl og arbeidsinnvandring

Når en asylsøker får endelig avslag på søknad om asyl, mister de normalt tilbudet om å bo i asylmottak. Dette gjelder ikke enslige mindreårige, barnefamilier og personer som søker om å få reise hjem i regi av IOM. Dersom utlendingen ikke flytter når utreisefristen er oversittet, ber Utlendingsdirektoratet namsmyndighetene om tvangsfravikelse. En slik sak er nylig behandlet i tingretten med det resultat at staten fikk medhold. Jeg vil nok en gang understreke at de som samarbeider med norske myndigheter om reisedokumenter mv. vil få tilbud i mottak, selv om det er et faktum som både Dagbladet og andre underslår.

Det er særdeles viktig å skille mellom personer som kommer som arbeidsinnvandrere og dem som kommer som asylsøkere. Asylinstituttet skal ikke brukes som en generell ordning for folk som ønsker et bedre liv – da vil hele instituttet bli undergravet. Asylinstituttet er beregnet på personer som har et reelt beskyttelsesbehov. Men jeg vil for ordens skyld understreke at Norge gir opphold til langt flere enn dem som faller inn under kriteriene for asyl.

Denne regjering har åpnet for økt arbeidsinnvandring, fordi vi ser at det vil være behov for arbeidskraft i mange næringer og i offentlig sektor i årene som kommer. Og jeg er enig med Dagbladet i at vi må bruke kompetansen og utdannelsen til dem som kommer som arbeidsinnvandrere men også dem som får asyl/ opphold.

Videre sa jeg på et presseseminar, hvor også Dagbladet var til stede, at vår politikk er en politikk som tar inn over seg at Norge er et flerkulturelt samfunn. Og at samfunnet må legge til rette for bruke den kompetansen som innvandrere har, enten de kommer hit som asylsøkere eller som arbeidsinnvandre. Dette i motsetning til Dagbladet sure betraktninger om temaet.