Historisk arkiv

Du får tilbake gebyret når kommunen somler med byggesaken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets aviser 06.07.2004

Du får tilbake gebyret når kommunen somler med byggesaken

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Jeg er opptatt av å redusere tidsbruken og fjerne unødvendig byråkrati i den kommunale saksbehandlingen. Det er innført en rekke tidsfrister for behandlingen av byggesaker som kommunen må forholde seg til, og fra 1. juli i år får det også konsekvenser dersom kommunen ikke overholder disse.

Siden 1. juli i fjor må kommunen behandle en byggesak innen 12 uker etter at den er mottatt. Det har foreløpig ikke fått noen konsekvenser for kommunen dersom den ikke holder fristen. Fra 1. juli i år sier de nye reglene at kommunen må betale tilbake byggesaksgebyret med 25 prosent per påbegynt uke kommunen bruker etter fristens utløp. Etter en måneds forsinkelse fra kommunen vil altså den enkelte få tilbake hele gebyret som er betalt.

Undersøkelser av saksbehandlingstid viser til dels stort sprik kommuner imellom. Innføring av tidsfrister er et viktig virkemiddel for å skape større forutberegnelighet i den kommunale saksbehandlingen. Endringene som gjøres er etter min mening et skritt i retning av en mer effektiv og brukerorientert offentlig sektor, der folk flest opplever at de får en rimelig og forutsigbar behandling av sine byggesaker. Økt fart i behandlingen av byggesaker har også den effekt at byggekostnadene totalt går ned. Dette er viktig som et element for å få et bedre fungerende boligmarked. Det er et mål at det skal bli lettere å etablere seg på boligmarkedet, og vi vet at for unge og vanskeligstilte er høye boligpriser det største hinderet.

For at tidsfristen på 12 uker og de nye reglene om redusering av gebyr skal gjelde, må byggetiltaket være i samsvar med gjeldende arealplaner, slik at det ikke er nødvendig å søke dispensasjon. Søknaden som behandles må være fullstendig, og det er søkers ansvar å sende inn de opplysninger som er nødvendige for at kommunen skal kunne avgjøre saken. De nye bestemmelsene gjelder for de byggesøknadene som kommer inn til kommunen fra og med 1. juli i år. Regelen om tilbakebetaling av gebyr gjelder når kommunen behandler en byggesak i første instans. Dersom kommunens vedtak blir påklaget gjelder en 6 ukers frist for behandling og oversendelse til klageinstansen, som er fylkesmannen. Oversittelse av denne fristen har foreløpig ingen konsekvenser for kommunen.

For å hjelpe kommunene og næringen i å effektivisere sin ressursbruk i byggesaker, har staten utviklet ByggSøk, som er et datasystem som skal tilrettelegge for elektronisk plan- og byggesaksbehandling. Få kommuner har i dag tilbud om full elektronisk byggesaksbehandling, men jeg ønsker at flere kommuner gjør de nødvendige tiltak for at dette skal bli mulig. For å få til dette er det nødvendig med engasjement fra kommunens øverste ledelse. I mellomtiden kan ByggSøk benyttes til å fylle ut søknader. Det kan hver enkelt begynne med i dag, og det vil gi kommunen og søkerne en tilvenning til å tenke elektronisk fram til kommunen også er i stand til å ta i mot søknadene elektronisk.