Historisk arkiv

Eierstrategien — en nøkkel til boligpolitisk suksess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Aftenposten 19.08.2004

Eierstrategien – en nøkkel til boligpolitisk suksess

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Aftenposten har 19. august i forbindelse med OBOS sitt 75-års jubileum, en artikkel under overskriften: ”Milliardoppussing i OBOS-leiligheter”. I Norge satset vi i motsetning til de andre skandinaviske landene på at beboerne skulle eie gjennom borettslagsboliger i stedet for å leie boliger av det offentlige. Dette har bidratt til våre boliger er langt bedre vedlikeholdt og at de offentlige utgiftene til formålet er langt lavere enn i Sverige og Danmark. Norske skattebetalere har dermed fått en langt mindre regning å dekke. Borettslagsboliger må ses som en del av den norske boligsosiale politikken. Boformen gir også bedre bomiljø enn i leieboliger, heter det i artikkelen.

Jeg vil først gratulere OBOS med jubileet og berømme deres store bidrag til den norske boligpolitikken – både før og nå. Synspunktene som fremkommer i artikkelen deler jeg fullt ut - jeg ønsker bare å komme med noen utfyllende kommentarer.

For det første vil jeg få påpeke at de samme betraktningene som i artikkelen gjøres for borettslagsboliger også kunne vært gjort for selveierboliger. Også selveiere ivaretar boligene, tomtene og engasjerer seg i bomiljø og velarbeid i langt høyere grad enn hva tilfellet er for leiere. Det er selveie som er den dominerende eierformen.

Leieboliger slites langt fortere ned enn boliger eid av beboeren. Dette skyldes delvis at mange beboerne er mindre ressurssterke enn beboere i eide boliger. Men det er min klare overbevisning at folk tar bedre vare på en bolig som de selv eier. Den innsatsen den enkelt legger i egen bolig bidrar ikke bare til betydelig verdskapning for den enkelte, men også til samfunnet som helhet.

I tillegg er det slik at de langt fleste eiere har betydelig lavere bokostnader enn leiere. Dette på grunn av gunstig beskatning og fordi beboerne får ta del i verdistigningen på boligene. De har også sterkere juridiske rettigheter. Disse forhold gjør det lettere å senere å velge bolig og flytte videre når de selv ønsker. Eierformen gir dermed beboerne større frihet.

I tillegg til at norske boliger er bedre vedlikeholdt, så er de også større enn i våre naboland. Kvaliteten på norske boliger er faktisk i verdenstoppen. Dette skyldes blant annet at folk ønsker å bruke mer penger på en bolig de eier selv.

Det blir fremstilt av enkelte at veien til en god boligsosial politikk går gjennom flere offentlige utleieboliger. I forbindelse med behandlingen av boligmeldingen i Stortinget i vår tok Ap, SV, og SP til orde for at det burde bygges 3 000 – 4 000 offentlige utleieboliger i året, blant annet for vanlig ungdom. En slik satsning ville ha kostet staten og skattebetalerne rundt 1,2 milliard kroner årlig bare å bygge. I tillegg ville en slik satsing over tid belaste kommunale budsjetter med betydelige merkostnader til vedlikehold og bomiljøtiltak. For mange unge ville dette i tillegg være dårlig privatøkonomi. Satsingen på flere utleieboliger skulle komme i en tid da allerede mer enn hver femte bolig er en utleiebolig, leieprisene er synkende og studenthybler blir stående tomme som følge av få søkere. Dette viser at behovet for utleieboliger er godt dekket.

Jeg finner ingen grunn til å sette i gang en storstilt satsing på offentlige utleieboliger. Den norske selveierstrategien har etter min mening, vært en ubetinget suksess, som jeg ønsker å videreføre.