Historisk arkiv

Entreprenørskap i utdanningen - blant de beste i verden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets aviser 20.07.2004

Entreprenørskap i utdanningen - blant de beste i verden

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Over hele landet finnes det mengder av kreative mennesker. All virksomhet starter med en idé og tro på at den kan gjennomføres. I tillegg til gode holdninger, trenger en entreprenør kunnskap om hva som må gjøres og hvordan han eller hun skal gjøre det. Den beste måten å lære å starte sin egen virksomhet på, er gjennom å gjøre det selv.

I mai i år la Regjeringen fram en strategi for entreprenørskap i utdanningen: Se mulighetene og gjør noe med dem! Målet er at Norge skal bli blant de beste i verden på entreprenørskap i utdanningen. For å oppnå dette, vil Regjeringen blant annet fortsette det gode samarbeidet med Ungt Entreprenørskap.

Ungt Entreprenørskap er en ideell forening, representert i alle landets fylker, som arbeider med å integrere entreprenørskap i utdanningen. Som et ledd i den offentlige satsningen på dette området, har Kommunaldepartementet sammen med flere andre departementer støttet Ungt Entreprenørskap finansielt siden 2002.

Ungt Entreprenørskap er særlig engasjert i konseptet elev-, ungdoms- og studentbedrift. Her får elever og studenter, under veiledning av undervisningspersonell og mentorer i næringslivet, hjelp til å starte sin egen virksomhet. Spesielt utbredt er konseptet Ungdomsbedrift som tilbys i den videregående skole. I skoleåret 2003/2004 deltok omlag 7800 elever i underkant av 1300 bedrifter ved 266 videregående skoler i landets 19 fylker. Dette er en økning på 1300 deltakende elever fra forrige skoleår.

Ungdomsbedriften ”Doggy Bag” fra Askim videregående skole i Østfold er en av de mange ungdomsbedriftene med sin spesielle suksesshistorie. I april i år gikk Doggy Bag helt til topps i NM i Ungdomsbedrift. Denne uken drar ”Doggy Bag” til Malta for å konkurrere i EM med ungdomsbedrifter fra 21 europeiske land. Jeg ønsker dere lykke til!

Doggy Bag er en nedbrytbar ”plastpose” for hundelort som er laget av mais. Posen blir ”kompostert” sammen med innholdet i løpet av 10 til 45 dager. I arbeidet med å utvikle posen, har ungdommene samarbeidet med flere bedrifter i nærmiljøet. Hundeposen blir nå solgt i en rekke butikker.

Å delta i en ungdomsbedrift slik disse seks ungdommene har gjort gir en rekke verdifulle erfaringer som man ikke får med seg gjennom tradisjonell klasseromsundervisning. Først og fremst får elevene praktisk erfaring med etablererprosessen. I tillegg bidrar slik aktivitet til utvikling av kreativitet, selvtillit og initiativ. Regjeringen vil arbeide for å skape en kultur der det er lov å til å lykkes, men også å feile.

Det å starte sin egen virksomhet er både tøft og krevende. Ferdigheter og gode holdninger til entreprenørskap gjør det lettere å lykkes, men det er ikke nok. Ungdommen trenger støtte og veiledning også etter at de har forlatt skolebenken. Som en oppfølging av Regjeringens plan for en helhetlig innovasjonspolitikk, vil det statlige virkemiddelapparatet nå spisse sitt tilbud mot etablererne. Innovasjon Norge vil følge opp med ulike former for rådgivning og assistanse i den tidlige fasen.

Evnen til nyskaping er helt avgjørende for å opprettholde levedyktige lokalsamfunn i hele landet. En styrket kultur for entreprenørskap vil skape mer varierte arbeidsplasser, ikke minst for ungdom og kvinner. Ungt Entreprenørskap er en viktig bidragsyter i arbeidet med å ”utdanne” kvalifiserte gründere og jeg håper vi vil få se mange bedriftsetableringer både i og utenfor skoleverket som følge av den innsats som nå rettes inn mot dette området.