Historisk arkiv

EØS-utvidelsen og overgangsordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets aviser 23.02.2004

EØS-utvidelsen og overgangsordninger

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Regjeringen mener Norge må ha enkelte overgangsregler når EU utvides 1. mai i år. Kommunal- og regionaldepartementet har sendt på høring forslag til slike regler i utlendingsloven. Det foreslås blant annet muligheter til å stille krav om oppholdstillatelse for arbeidstakere fra de nye medlemslandene i Øst- og Sentral-Europa.

Regjeringen har som utgangspunkt at Norge på sikt har behov for utenlandsk arbeidskraft, til tross for at det for tiden er noe ledighet. I enkelte næringer og yrker mangler man kompetanse som ikke kan fylles med innenlandsk arbeidskraft. Utvidelsen av EU og EØS gir nye muligheter for å styrke tilgangen på arbeidskraft, og regjeringen mener dette er meget positivt. Utvidelsen vil også være positiv for arbeidere fra de nye medlemslandene som allerede i dag jobber i Norge. De vil få styrket sine rettigheter.

Inntil nylig ønsket de fleste EU-land å åpne arbeidsmarkedet fullt ut fra utvidelsestidspunktet. Men på grunn av store forskjeller i lønns- og velferdsnivå mellom de nye og gamle EU-landene fryktet mange stor tilstrømning av arbeidstakere fra de nye medlemslandene, sosial dumping og misbruk av velferdsordninger. Med sosial dumping menes særlig at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske. Mange EU-land bestemte seg derfor for å ha visse overgangsordninger. Nå ser det ut til at det bare er Irland av EU-landene som åpner opp arbeidsmarkedet fullt ut fra første dag.

Regjeringen mener at det neppe vil bli stor tilstrømning av arbeidstakere fra nye medlemsland til Norge. Regjeringen ønsker også at arbeidsmarkedet skal være mest mulig åpent. Å ha ordninger som avviker sterkt fra våre naboland kan imidlertid i en periode gi for sterk tilstrømning. Regjeringen mener derfor at Norge også må ha visse overgangsordninger. Overgangsregler kan bidra til å forebygge sosial dumping, selv om det også er viktig å fortsette dialogen med arbeidslivets parter om tiltak mot dette. Det er særlig viktig fordi overgangsreglene ikke gjelder for tjenesteytere og utsendte arbeidstakere, og det er trolig her de største utfordringene ligger. Med tjenesteyter menes her utlending som reiser til et annet land for å utføre et kortvarig oppdrag der, for eksempel innen bygg- og anleggsbransjen. Med utsendte arbeidstakere menes her de arbeidstakere en tjenesteyter tar med seg for å utføre det kortvarige oppdraget.

Overgangsregler vil kunne dempe presset på velferdsordningene, som arbeidstakere fra de nye medlemslandene har rett til. Overgangsreglenes hovedformål vil være å sikre at arbeidstakere som kommer til Norge kan livnære seg og sin familie av egen inntekt.

Kommunal- og regionaldepartementet har nå sendt på høring forslag om overgangsordninger på to områder:

  • krav til oppholdstillatelse for arbeidstakere fra de nye medlemslandene, unntatt Kypros og Malta.
  • mulighet til å innføre beskyttelsestiltak overfor arbeidstakere fra de samme landene ved alvorlig ubalanse i arbeidsmarkedet eller ved frykt for dette.

Overgangsordningene kan ikke være strengere enn de reglene som gjaldt for disse arbeidstakerne da avtalen om EØS-utvidelsen ble underskrevet høsten 2003. Nærmere vilkår for oppholdstillatelse, slik som regler om fulltids arbeid, vanlige lønns- og arbeidsvilkår og dokumentering av arbeidsforhold, blir foreslått i forskrift. Det blir ikke foreslått krav til type arbeid, fagkompetanse, bestemt arbeidssted, bolig eller lignende.

Departementet vil foreslå at arbeidssøkere fra de nye medlemslandene får rett til å oppholde seg i Norge for egen regning i inntil seks måneder. Detaljene i forslaget om innholdet i overgangsreglene skal på et senere tidspunkt sendes på høring som forslag til forskriftendringer.

Departementet foreslår videre å gi adgang til å iverksette beskyttelsestiltak dersom det oppstår eller kan oppstå forstyrrelser på arbeidsmarkedet som kan utgjøre en alvorlig risiko for levestandarden eller sysselsettingen i en bestemt region eller et bestemt yrke.

Selv om vi har overgangsregler for arbeidstakere, er det viktig å understreke at tilgangen på arbeidsmarkedet vil bli mye enklere for borgere fra de nye medlemslandene fra 1. mai i år. Dette er i Norges langsiktige økonomiske interesse og et bidrag til å integrere nye EØS-borgere i et nytt, felles Europa.