Historisk arkiv

Er det blitt enklere å bygge?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets aviser 19.08.2004

Er det blitt enklere å bygge?

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Er kommunal byggesaksbehandling blitt enklere for kommunens innbyggere? Redusert tidsbruk og fjerning av unødvendig byråkrati er blant regjeringens mål for en mer effektiv plan- og byggesaksbehandling. I tråd med disse mål er det gjennomført flere regelverksendringer de senere årene.

Et problem har vært at kommunene har stilt ulike krav til hva en byggesøknad skal inneholde. Vi har presisert og forenklet kravene til dokumentasjon, noe som har gjort det enklere både for søkere og for kommunene å håndtere byggesøknader.

Det er en kjent sak at noen kommuner har brukt uforholdsmessig lang tid på å behandle byggesaker. Dette har skapt usikkerhet om byggestart for mange. Derfor er det innført en frist på 12 uker for kommunenes behandling. Fra 1. juli i år må kommunen i tillegg redusere gebyret hvis de ikke overholder denne fristen.

Nå kan også flere saker gå som meldingssaker. Dette er saker man kan melde til kommunen og utføre selv, uten at det stilles spesielle krav til kvalifikasjoner. Ordningen omfatter nå tilbygg på inntil 50 m 2> og frittliggende uthus/garasje i en etasje på inntil 70 m 2>. Tidligere var grensene henholdsvis 30 m 2> og 50 m 2>. Meldingen skal behandles av kommunen innen 3 uker. Hvis kommunen oversitter denne fristen kan arbeidene settes i gang.

Regjeringen har finansiert prosjektet ByggSøk med utvikling av løsninger for bruk av internett i plan- og byggesaksbehandlingen, hvor både kommunene, bransjen og enkeltpersoner gis mulighet til å hente ut effektiviseringsgevinster. Antallet kommuner og byggeforetak som tar systemet i bruk er økende. Elektronisk byggesaksbehandling kan spare både tid og penger for både kommuner og folk som ønsker å bygge.

Hva som kan bygges i ulike områder eller på hver enkelt tomt i kommunen er i stor grad bestemt av kommunens arealplaner, vedtatt av kommunens folkevalgte. Behandlingsfristen på 12 uker for søknader gjelder ikke hvis saken er i konflikt med kommunens arealplaner, med andre ord der det ønskes dispensasjon. Den som ønsker rask behandling bør derfor sørge for at byggeprosjektet holder seg innenfor kommunens vedtatte arealplan. Flere kommuner har her en utfordring med å lage arealplaner som er tydelige og lette å forstå. Dette vil ytterligere bidra til å effektivisere og forenkle byggesakene, både for innbyggerne og kommunen.

At det nytter å behandle sakene svært raskt kan Bergen og Oslo vise. Disse kommunene har blant annet. tilbud om ”byggesak over disk” hvor innbyggerne personlig kan møte opp med enkle søknader og meldinger, og få kommunens tillatelsen i hånden i løpet av en times tid.

Effektivisering i kommunene og enklere regelverk er viktige bidrag til en raskere og mer forutsigbar plan- og byggesaksbehandling – og et enklere Norge!