Historisk arkiv

Flerkulturell ungdom skal høres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets aviser 27.07.2004

Flerkulturell ungdom skal høres

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Nå får ungdom med innvandrerbakgrunn si sin mening om hvordan det er å vokse opp i Norge. Prosjektet ZINO åpner mange muligheter; unge kan blant annet søke pengestøtte for å si no’ på film, gjennom kunst eller annen måte.

Dette er et prosjekt jeg har tatt initiativ til fordi jeg mener det er viktig at ungdom med innvandrerbakgrunn selv forteller hvordan det er å vokse opp i Norge i dag, hvordan de opplever den flerkulturelle virkeligheten og hvordan de ser på framtiden. Prosjektet har fått navnet Zino – nettopp fordi jeg vil at de unge med innvandrerbakgrunn selv skal si noe.

I dag er det altfor mange som uttaler seg på vegne av de som er unge og som har innvandrerbakgrunn. Det er nødvendig at så mange som mulig fra denne mangfoldige ungdomsgruppen selv kommer til orde og blir hørt av foreldre, lærere og ikke minst de som har makt og myndighet til å legge til rette for unges oppvekstvilkår og utformingen av det flerkulturelle samfunnet. Dette vil nå skje gjennom direkte kontakt med ungdom i ulike steder i landet. Identitet og tilhørighet er viktige stikkord.

Prosjektet er en del av arbeidet med stortingsmeldingen om det flerkulturelle Norge som vil ha fokus på barn og unge, og er et samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

I prosjektperioden blir det gjennomført en rekke aktiviteter. I første omgang skal det i samarbeid med Frifond barn og unge være en sommerkampanje som har som mål å høre unge og deres meninger. Alle mellom 14 og 26 år inviteres til å ZINO ved å ta bilder, lage en kortfilm, et intervju, en sang, en rap, et dikt, et dansenummer, en teaterforestilling eller noe annet som formidler det de unge selv mener er viktig. På nettsidene http://www.ungnett.org/zino finnes det mer informasjon om hvordan man kan delta.

Det legges opp til verksteder med og for ungdom i noen av de større byene, og på tettsteder i forskjellige deler av landet utover høsten. Disse verkstedene planlegges sammen med ungdom og gjennomføres i samarbeid med lokale organisasjoner.

For å stimulere til refleksjon og debatt hos foreldre, offentlig ansatte og politikere vil det bli arrangert dialogmøter i noen av de nærmiljøene hvor det gjennomføres verksteder med ungdom.

Prosjektet avsluttes med en rapport og en nasjonal konferanse i januar 2005 der innkomne ytringer og bidrag blir presentert. De historier og de virkelighetsbeskrivelser vi håper å få fram, vil trolig inneholde både positive og negative sider ved det å vokse opp i Norge.

Vi ønsker fokus på aktuelle tema og problemstillinger, og konkrete råd om tiltak til forbedring. Jeg kan ikke love at alle forslag til forbedringer vil bli gjennomført, men situasjonsbeskrivelsen fra de unge selv vil være et bidrag til utforming av politikken for framtidens flerkulturelle samfunn. Dette er et felt som er i støpeskjeen, og som det er mulig å påvirke.

Jeg vil derfor oppfordre unge med innvandrerbakgrunn til å delta i prosjektet, og foreldre, lokalpolitikere, lærere og andre voksne til å følge med på hva som skjer i løpet av denne spennende prosessen.