Historisk arkiv

Husbanken for boligetablerende, distriktene, miljø og tilgjengelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt alle landets redaksjoner 11.02.2004

Husbanken for boligetablerende, distriktene, miljø og tilgjengelighet

Av Erna Solberg (H), kommunal- og regionalminister

I den boligmeldingen som regjeringen la frem 6. februar, har jeg foreslått å målrette husbanklånene mot boligetablerende og vanskeligstilte, mot universelt utformede og miljøvennlige boliger og mot boligbygging i distriktene. Dette vil styrke Husbankens låneordninger som boligpolitisk virkemiddel.

En rapport fra ECON - senter for økonomisk analyse - viser at husbanklån til nye boliger ikke bidrar til at det bygges særlig flere boliger. Dette er i dag lånets viktigste formål. Bare mellom 5 og 11 av 100 husbankfinansierte boliger ville ikke ha blitt bygget uten lån i Husbanken. Dette er boliger til grupper av vanskeligstilte på boligmarkedet. Undersøkelsen viser dermed at lånene har liten effekt.

I 2001, som inngår i perioden for ECONs undersøkelse, ble det igangsatt over 25.000 nye boliger. Dette er det høyeste nivået siden 1980-årene. Også i 2004 forventes det at byggingen av nye boliger når et tilsvarende nivå. En rimelig konklusjon, er at det bygges nok boliger uten en stor allmenn statlig låneordning.

Isteden vil jeg målrette lånene mot brede grupper av boligetablerende og vanskeligstilte som ikke får lån, eller som må betale urimelig dyrt for sine boliglån i vanlige banker. Dette kan også gjelde områder av landet der det er vanskelig å få boliglån.

Regjeringen ønsker at flest mulig skal kunne bo og være mest mulig selvhjulpne egen. Da er det viktig at flere boliger blir utformet for alle, også for personer med nedsatt funksjonsdyktighet. Slike boliger omtales ofte som universelt utformede. Med tanke på det stigende antall eldre i samfunnet, vil flere universelt utformede boliger sette eldre i stand til å bli boende lengre hjemme. Jeg vil derfor at Husbanken skal kunne gi lån til slike boliger.

Regjeringen ønsker også at det legges til rette for en mer bærekraftig samfunnsutvikling. Bolig- og byggesektoren står for 40 pst. av både energi­bruken, materialbruken og avfallet til deponi og legger beslag på store landarealer. Det er derfor nødvendig at også denne sektoren bidrar, og jeg vil derfor at Husbanken skal gi lån til miljøvennlige boliger. At utbedring og ombyggings skal sidestilles med nybygging ved tildeling av lån, bidrar også til målet.

For at lånet skal bli mer brukervennlig foreslår jeg omfattende forenklinger av regelverket. Videre skal låntaker selv kunne bestemme hvor mye han eller hun ønsker å låne, innen visse rimelige grenser.