Historisk arkiv

Imamer og norsk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 03.11.2004

Imamer og norsk

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 03.11.2004

Ap-politiker Yousuf Gilani etterlyser imamer i den offentlige debatten. Han viser til at han som norsk muslim født i Norge, aldri har sett en imam diskutere religiøse spørsmål på TV.

Jeg synes Gilani har et godt poeng. Jeg mener at det er svært viktig at religiøse ledere opptrer offentlig slik at vi som ikke tilhører ”den innerste krets” også for innblikk i hva de mener. Åpen meningsutveksling om religiøse spørsmål er etter min mening nødvendig i et samfunn hvor innbyggerne tilhører ulike religioner.

Jeg vil imidlertid presisere at i Norge er religionsfriheten er et viktig prinsipp, som vi skal verne om. I tråd med religionsfriheten er det også et viktig prinsipp at myndighetene ikke skal blande seg inn i indre anliggender i menigheter og trossamfunn.

Fordi religiøse ledere, som prester, imamer eller forstandere, er sentrale personer i trossamfunn og menigheter, er det viktig at denne gruppen har gode kunnskaper i norsk og om norske samfunnsforhold. Regjeringen varsler derfor i Stortingsmeldingen om Mangfold gjennom inkludering og deltakelse at det skal utvikles egne opplæringsmoduler for religiøse ledere til bruk i den obligatoriske samfunnskunnskapsundervisningen. Dette har Regjeringen foreslått skal bli et vilkår for å få bosettingstillatelse i Norge. Temaene vil gjelde forhold som religiøse ledere ofte spørres til råds om, i tillegg til mer generell samfunnskunnskap. Regjeringen foreslår også å skjerpe kravet om tilstrekkelige norskkunnskaper for religiøse ledere som utfører vielser og andre funksjoner, før vedkommende godkjennes av Fylkesmannen.

Jeg vil for øvrig oppfordre alle tros- og livssynsamfunn til å ta på alvor budskapet i saken i VG. Jeg oppfordrer også religiøse ledere, og i denne sammenheng særlig imamer, til å delta i den generelle samfunnsdebatten.