Historisk arkiv

Kommunesammenslutninger og lokaldemokrati

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilsvar av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Aftenposten 26.03.2004

Kommunesammenslutninger og lokaldemokrati

Av Erna Solberg, 1. nestleder i Høyre og kommunal- og regionalminister

Professor Stein Ringen viser med all tydelighet i sin kronikk i Aftenposten om kommunesammenslutninger og lokaldemokrati den 25. mars at han ikke har fulgt med i timen. Jeg mener det er viktig å debattere både kommunegrenser og hvordan det lokaldemokratiet kan styrkes for å gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud.

Det er ikke riktig som Ringen skriver at kommunesammenslutninger ikke gir mer effektiv drift av kommunene. Det har vært dokumentert mange steder. Men dette argumentet har ikke vært det viktigste for meg. For meg har det viktigste vært å sikre en kommunestruktur som gjør at man kan rekruttere kompetent arbeidskraft og ha tilstrekkelig fagmiljø slik at vi kan sikre at kommunene er i stand til å gi det tilbudet innbyggerne har krav på. Ser vi noen år fremover så vil knapphet på arbeidskraft være vår viktigste velferdsutfordring. Små kommuner vil i stor grad tape i kampen om den mest kompetente arbeidskraften. Dette argumentet overser Ringen fullstendig.

Mange steder er kommunegrensene satt i tider hvor kommunikasjonsmønsteret var noe helt annet enn hva det er i dag. Folks bevegelsesradius og reisemønster er helt annerledes enn tidligere og kommunegrenser fremstår i større grad som et hinder for folk. Hvis man for eksempel bor i en kommune og jobber i en annen og ønsker å ha barn i barnehagen nært jobben fordi dette er mest praktisk for den enkelte, så er det tilnærmet en umulighet i dag, pga kommunegrenser.

I tillegg har jeg fremhevet at mange steder så kan det være fornuftig at også større kommuner i sentrale strøk bør vurdere sammenslutning. På den måten vil det være rom for langt mer helhetlig areal- og transportplanlegging i et område i tillegg til et tjenestetilbud som er mer tilpasset innbyggernes behov. Men også dette hopper Stein Ringen glatt over i sin argumentasjon mot meg.

Hvis Ringen hadde fulgt med på den politikk jeg har stått for i min tid som kommunalminister, ville han ha sett at jeg har vært opptatt av å styrke lokaldemokratiet og redusere den statlige overstyringen av kommunene:

  • Vi har innført en momskompensasjonsordning som gir kommunene større frihet til hvordan de skal produsere sine tjenester
  • Vi har fjernet øremerkingen av en rekke midler og vil ha større grad av rammefinansiering
  • Vi har gitt kommunene økt ansvar for den delen av landbruks- og miljøpolitikken som krever lokalpolitisk skjønn.
  • Vi vil tilbakeføre deler av selskapsskatten slik at det blir mer interessant å legge til rette for næringsutvikling i kommunene.

Dette er noen av de tiltakene som regjeringen har foreslått for å styrke lokaldemokratiet og gi kommunene økt handlingsrom. Jeg er enig med Ringen i en ting og det er at det er et stort potensial for modernisering i kommunene for å få mer igjen for pengene. Jeg er også enig at modernisering bør skje nedenfra, det vil si på kommunenes eget initiativ. Min jobb er å legge til rette for at kommunene kan utvikle et godt tjenestetilbud og hvor ressursene brukes på en effektiv måte. Men jeg forbeholder meg også retten til å påpeke det forbedringspotensial som er i kommunesektoren, enten det gjelder kommunestruktur eller å bruke ressursene på en bedre måte for å gi et bedre tilbud til innbyggerne, uten å bli fremstilt som at jeg prøver å svekke lokaldemokratiet.