Historisk arkiv

Lavere skatter gir økt velferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilsvar av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Dagsavisen 24.05.2004

Lavere skatter gir økt velferd

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg, leder Høyre

I min tale til Høyres landsmøte nylig fremholdt jeg at Høyres politikk med lavere skatter vil gi økt velferd på sikt. Det er en påstand jeg står fullt og helt inne for. Høyere skatter bidrar til å drepe verdiskapningen – og dermed grunnlaget for velferd, mens lavere skatter kan bidrar til øke verdiskapningen i Norge og styrke grunnlaget for vår velferd.

I sin faste spalte her i Dagsavisen angriper tidligere Arbeiderpartistatsråd Hallvard Bakke meg for dette. Det var for så vidt ikke annet enn forventet, men det som overrasker meg er hvor enkelt han og andre på venstresiden overser viktige sider ved den verden vi lever i.

Norge er ikke en isolert øy. Vi har en stor handel med utlandet, noe som er et av grunnlaget for vår velferd. Uten denne handelen ville vi hatt et mye lavere velferdsnivå i Norge. Men skal man leve i verden basert på internasjonal handel, så må vi være konkurransedyktige. Norge kommer aldri til å ha kostnader på nivå med Kina. Men vi må kunne konkurrere med våre nærmeste konkurrenter – enten på pris eller på at våre varer er bedre enn konkurrentenes. Og det er her skattelette kommer inn: Skattelettelsene som denne regjering har gitt – og som vi vil fortsette å gi har bidradd til å dempe veksten i kostnadene for norsk næringsliv. Uten disse skattelettelsene ville konkurranseevnen vært betydelig dårligere.

Samtidig er disse lettelsene rettet inn blant annet mot investeringer og nyskapning. Som sagt skal vi konkurrere må våre produkter være billigere eller bedre. Skattelettelser blant annet rettet inn mot nyskapning bidrar nettopp til at vi kan utvikle nye produkter som markedene etterspør. Derfor bidrar skattelettelser til velferd – fordi de styrker vår konkurranseevne.

Sosialistenes – og Hallvard Bakkes – løsning med skatteøkninger gir den motsatte effekten. Økte kostnader etterfulgt av utflyttinger og konkurser. Det betyr flere arbeidsledige eller på trygd. Det gir igjen økte skatter for å dekke inn de økte trygdekostnadene. Det er dette som er den onde skattespiralen.

Av og til forundrer det meg hvor kortsiktig venstresiden er i sin retorikk rundt velferd, inkludert. De snakker som om velferd kun gjelder i dag – og så overser man glatt fremtiden. Men jeg ønsker også at mine barn skal få ta del i det velferdsnivået som vår generasjon har fått oppleve. Men skal det skje er vi fullstendig avhengig av bedrifter i Norge er i stand til å utvikle produkter slik at de er konkurransedyktige også i fremtiden. Hvis vi – slik venstresiden ønsker – hever skattenivået så øker kostnadsnivået og evnen til å utvikle nye produkter som vi kan leve av etter oljealderen reduseres.

Jeg kan ikke dy meg for til slutt å gi Hallvard Bakke en liten påminnelse. Han skriver at det er regjeringens politikk som har førte til høyt rentenivå og til høy kronekurs. Men det var faktisk under Arbeiderpartiet, med Jens Stoltenberg som statsminister og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som finansminister, rentene steg og steg. Samarbeidsregjeringens økonomiske politikk har faktisk bidradd til å senke rentene og dermed kronekursen – og styrket norsk næringslivs konkurranseevnen. Selv om Bakke ikke ønsker å se fremover, så kan man kanskje forlange at han ser bakover – og gjengir ting korrekt!