Historisk arkiv

Levende lokalsamfunn, ikke døde kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 19.02.2004

Levende lokalsamfunn, ikke døde kommuner

Av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

I et leserbrev i VG 15. februar med overskriften "Kommunedødaren Solberg" skriver Jan-Ove Fromreide at jeg ønsker å redusere antall kommuner til under 150 for å spare penger – og at dette skal skje gjennom tvang. Ikke noe av dette er korrekt.

Jeg har sagt at vi bør reduserer dagens 434 kommuner med anslagsvis 100-150. Ikke først og fremst av økonomiske grunner, men for at kommunene skal kunne rekruttere og beholde tilstrekkelig med kompetent arbeidskraft til at vi kan opprettholde et godt og likeverdig tjenestetilbud i hele landet. Kommunesammenslutninger skal baseres på frivillighet. Jeg synes derimot ikke det bør være frivillig å ta en debatt om hvordan en best mulig kan møte fremtidens utfordringer. Dette er bakgrunnen for at Kommunenes Sentralforbund og Kommunal- og regionaldepartementet har satt i gang et prosjekt hvor alle landets kommuner skal diskutere og ta stilling til om sammenslutning med nabokommunen(e) kan være en mulig vei for å sikre gode tjenester til innbyggerne også i fremtiden..

Mitt mål er robuste kommuner med lokalsamfunn hvor innbyggerne får gode kommunale tjenester av kompetent personell, og der kommunen har ressurser til å kunne bidra positivt til utviklingen i regionen. Jeg har vanskelig for å se at dét er situasjonen om 10-20 år dersom vi ikke reduserer antall kommuner.