Historisk arkiv

Regional- og næringspolitikken begynner å virke!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Anders Eira sendt Altaposten 06.02.2004

Regional- og næringspolitikken begynner å virke!

Av Anders Eira (H), statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet

Solid kompetanse, billige flybilletter og nullarbeidsgiveravgift gjorde at Alta-bedriften Elektro vant oppdrag i Oslo: Regjeringen vil skape flere slike konkurransedyktige bedrifter gjennom en regional- og næringspolitikk som skaper muligheter i alle deler av landet.

Det var med stor glede at jeg i Altaposten tirsdag 3. februar kunne lese hvordan Elektro fra Alta i tøff konkurranse med entreprenører fra Oslo, vant oppdraget med å renovere et brannvarslingsanlegg i Oslo. Dette er et godt eksempel som viser at når rammebetingelsene ligger til rette for det, utjevnes konkurransen i hele landet. Gode rammevilkår skaper dermed store muligheter for finnmarksbedriftene til å konkurrere om oppdrag over hele landet.

Jeg vil først og fremst berømme de ansatte og ledelsen i Elektro, som tok utfordringen og vant fordi de var best. I dagens tøffe marked, blir det stadig viktigere å være god på det en holder på med. Skal man greie å vinne i konkurransen må man både kunne sitt fag, og tenke nytt. Høy kvalitet på arbeidet er av uvurderlig verdi, uansett om man jobber i Alta eller Drammen.

Kompetanseoppbygging både hos befolkningen og hos bedriftene er derfor en av hovedutfordringene i regional- og næringspolitikken. Et tettere samarbeid mellom høyskole, forskningsmiljøer og lokalt næringsliv er svært viktig for næringsutviklingen i Finnmark.

Dette er en utfordring som må tas regionalt og lokalt.

Nord-norsk beliggenhet skaper ekstra tøffe konkurransevilkår for næringslivet i Finnmark. Rammebetingelser som bidrar til at bedrifter som Elektro nå klarer å konkurrere om oppdrag langt utenfor fylket, er derfor av største viktighet!

Regjeringen fører en virkningsfull regional- og næringspolitikk som bør bedre situasjonen for næringslivet også i Finnmark. Skatte- og avgiftslettelser er et viktig virkemiddel for å skape sunne vilkår for næringslivet. Regjeringen har lagt opp til større konkurranse i luftfarten for å få lavere flypriser. Dette ved å endre statens innkjøpsordning for flyreiser samt fjernet bonuspoengene og flypassasjeravgiften, fordi dette gir innpass for nye aktører som gir økt konkurranse. Derfor er det særlig gledelig å konstatere at Elektro fremhever nettopp de reduserte flyprisene som viktig for konkurransekraften. Videre har vi fjernet investeringsavgiften for å skape enda bedre investeringsmuligheter for næringslivet, og gjennomført store lettelser i bedriftbeskatningen for å stimulere næringslivet i større grad enn før. En stram økonomisk politikk har også lagt grunnlaget for den historiske rentereduksjonen vi nå har opplevd. Kapitalkostnadene er redusert, og har dermed forbedret bedriftenes konkurranseevne.

Regjeringens strategi for å sikre fortsatt null arbeidsgiveravgiften i tiltakssonen er det tyngste og mest effektive virkemiddelet for Finnmark, fordi nullsatsen letter kostnadene for næringslivet i regionen. Dette gir økt konkurransekraft ute! Derfor er det særlig gledelig at også dette tiltaket fremheves som viktig for bedriften for å klare seg i konkurransen. Jeg vil gratulere Elektro, og ser frem til neste artikkel om finnmarksbedrifter som vinner konkurranser og tjener penger over hele landet. Det tror jeg nemlig at rammebetingelsene skulle ligge til rette for nå, spesielt i tiltakssonen, pga. fritaket for arbeidsgiveravgiften, lavere flypriser og ikke minst på grunn av den stå-på-vilje og kompetanse som mange finnmarksbedrifter har.