Historisk arkiv

Regjeringen vil fortsette å bekjempe bruk av ulovlig arbeidskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Debattinnlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Nationen 06.08.2004

Regjeringen vil fortsette å bekjempe bruk av ulovlig arbeidskraft

Av statssekretær Cathrin Bretzeg i Kommunal- og regionaldepartementet

I et innlegg i Nationen 4. august, med overskriften ”Er importert arbeidskraft en ulempe?”, synes forfatteren å mene at det ikke burde slås hardt ned på bruk av ulovlig arbeidskraft. Det hevdes at slik systemet er i dag har arbeidsgivere ofte ingen annen mulighet enn å benytte seg av ulovlig arbeidskraft. Regjeringen vil forsette arbeidet med å gjøre det enklere for arbeidsgivere å innhente nødvendig utenlandsk lovlig arbeidskraft, men vi vil aldri lukke øynene for bruk av ulovlig arbeidskraft.

Med EØS-utvidelsen ble det vesentlig enklere for arbeidsgivere å ansette utenlandsk sesongarbeidskraft. Den klare majoriteten av utlendinger som arbeider innenfor denne typen næring er borgere av de nye medlemslandene. Det ble iverksatt særskilte saksbehandlingsrutiner for å sikre kort saksbehandlingstid. Tilbakemeldingen så langt har i all hovedsak vært at dette har utlendingsforvaltningen og politiet lykkes med å få til.

Det er i år gitt langt flere tillatelser til arbeidstakere fra landene som tradisjonelt har bidratt med sesongarbeidskraft til norsk landbruk og mitt inntrykk er at det for tiden ikke er nevneverdige problemer for landbruket å skaffe sesongarbeidskraft på lovlig vis.