Historisk arkiv

Som fanden leser bibelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Svarreplikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 15.11.2004

Som fanden leser bibelen

Svarreplikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 15.11.2004

I VG skriver Turid Granum fra Fagforbundet at jeg praktiserer dobbeltmoral når jeg forlanger at kommunene skal effektiviseres samtidig som jeg selv øker arbeidsstokken i eget departement. Granum burde tatt seg bryet med å finne korrekte tall før hun går til pressen med dem. De data som hun viser til når det gjelder antall ansatte i Kommunaldepartementet og i kommunene er både feilaktige og misvisende.

Når det gjelder antall departementsansatte er det brukt tall som inkluderer både de som er i fødselspermisjon og de som vikarierer for disse, altså dobbelt opp. På toppen av det hele er antallet ansatte i fødselspermisjon doblet fra 2003 til 2004, noe som gjør dette året til et år helt utenom normalen. I tillegg er det tatt med alle medlemmer av diverse utvalg som er satt ned av departementet, blant annet etter pålegg fra Stortinget.

Også når det gjelder tallene for kommuneansatte er det grunn til å sette spørsmålstegn ved Granums bruk av statistikk. Tall fra SSB viser faktisk en vekst i antall sysselsatte i kommunene i 2003, men lavere enn den rekordaktige veksten som har vedvart i en del år. Dette til tross for at jeg antar at kommunene i større grad kjøper private tjenester, blant annet grunnet økt konkurranseutsetting. Tallet på de som faktisk jobber med kommunale oppgaver er nok noe større enn statistikken viser.

Mitt poeng er at det er behov for omstilling i offentlig sektor, både i stat og kommune. Vi må frigjøre resurssene fra administrasjon til tjenesteproduksjon.

Som alle vet er det rikelig med muligheter å lese statistikk som fanden leser bibelen. Men Granum bør være noe mer forsiktig før man går til media med sine spesielle tolkninger.