Tradisjon og politikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Tilsvar av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Dagbladet 06.07.2004
Tale/innlegg | Dato: 06.07.2004
Tradisjon og politikk
Av statssekretær Cathrin Bretzeg (H), Kommunal- og regionaldepartementet
I lederartikkelen den 5. juli bommer Dagbladet grovt i sin kritikk av regjeringen. I lederartikkelen kommenterer Dagbladet regjeringens innvandringspolitikk, og særlig forholdet for såkalte ”ureturnerbare” flyktninger.
Når en person har fått endelig avslag på sin asylsøknad, så innebærer dette at utlendingsmyndighetene har vurdert saken på individuelt grunnlag i flere omganger. Endelig avslag på asylsøknaden betyr at vedkommende ikke har grunnlag for asyl, at man ikke har andre beskyttelsesbehov, at det ikke er andre forhold som tilsier at vedkommende bør få opphold av ”sterke menneskelige hensyn”, eller på grunn av særlig tilnytning til Norge. Dette betyr at utlendingsmyndighetene mener vedkommende kan - og skal - reise hjem. Det er en plikt for den enkelte å rette seg etter vedtaket og reise hjem.
I en del tilfeller klarer imidlertid ikke politiet å uttransportere personer med avslag på asylsøknaden. Årsaker til dette kan være at hjemlandet ikke vil ta i mot egne borgere dersom de ikke kommer frivillig, eller at det er tvil om identiteten til vedkommende. Det er likevel mulig for disse personene å reise hjem dersom de medvirker til hjemreisen og til å skaffe seg nødvendige reisedokumenter. En person er ikke ”ureturnerbar” fordi om vedkommende motsetter seg retur til hjemlandet.
Alle med avslag på asylsøknaden får tilbud om akseptert retur til hjemlandet med International Organization for Migration (IOM). IOM bistår blant annet med informasjon og rådgivning, hjelp til å skaffe reisedokumenter, assistanse under selve reisen, samt dekning av reiseutgifter. Dersom en person med endelig avslag på asylsøknaden søker bistand hos IOM og samarbeider med IOM på aktiv og troverdig måte, vil vedkommende kunne bo i asylmottak frem til avreisen.
Regjeringen er opptatt av å verne om asylinstituttet. Da må det også settes i verk tiltak som hindrer at folk misbruker det. Det har regjeringen sørget for. De som har et reelt behov for beskyttelse får selvsagt det i Norge. Derfor sørger utlendingsforvaltningen for en grundig vurdering av hver enkelt søknad. Norge er også ett av få land som har et mottaksapparat for alle asylsøkere. Når Dagbladet beskylder regjeringen for ”å slippe tak i sin humanistiske tradisjon bare for å klamre seg til makten” velger de å overse det. Dagbladet overser også at regjeringen står for en konsekvent, tydelig og rettferdig innvandringspolitikk nettopp for å kunne bruke ressursene på de som virkelig har behov for beskyttelse.
Tenk om Dagbladet ville bruk noen av sine ressurser til å bidra til at alle med lovlig opphold kunne finne sin gode plass i det norske samfunnet. Tenk om Dagbladet kunne bidra til at nordmenn ble mer inkluderende og de som har fått lovlig opphold deltar på alle arenaer. Det hadde vært noe!