Historisk arkiv

Vi hjelper de svakeste!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 27.08.2004

Replikk til innlegg av Juss-Buss i VG 15.08.04

Vi hjelper de svakeste!

Replikk av kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Juss Buss tar i sitt innlegg i VG den 15.august nok en gang opp situasjonen til de såkalt ureturnerbare asylsøkerne. Nok en gang viser Juss Buss også at de stiller svært lave krav til personer som oppholder seg ulovlig i Norge og som ikke retter seg etter norsk lov og norske myndigheters lovlig fattede vedtak. Disse ønsker Juss Buss å belønne med oppholdstillatelse og fulle rettigheter i det norske samfunnet. De skal altså stilles i en bedre posisjon enn asylsøkere som samarbeider og aksepterer et avslag. Jeg tror de synspunkter Juss Buss presenterer strider mot de flestes rettferdighetsfølelse.

Juss Buss og jeg er nok svært uenige om hvem som faktisk ikke kan reise hjem. Mens Juss Buss tydeligvis mener det er nok at asylsøkeren selv ikke ønsker å reise - noe som i så fall vil gjelde de fleste asylsøkere - så mener jeg vi må kunne stille krav i disse sakene. All erfaring tilsier at dersom asylsøkeren selv samarbeider er hjemreise uproblematisk. Etter politiets opplysninger finnes det nesten ingen personer i Norge i dag som en hjemreise ikke kan la seg ordne for. Nøkkelordet er imidlertid samarbeid- og da spesielt i forhold til avklaring av identitet. Grupper som somaliere og nord-irakere reiser beviselig hyppig frem og tilbake mellom Norge og hjemlandet på ferie. Men når det kommer til å rette seg etter et avslag, er det plutselig umulig å ordne hjemreisen. Jeg kan ikke gi etter for denne typen passivitet og jeg både forventer og krever at personer som oppholder seg ulovlig i Norge, gjør sitt ytterste for å få i stand en hjemreise. Gjør de ikke det, kan de heller ikke kreve å få samme rettigheter som de med lovlig opphold. Settes det ikke konsekvens bak vedtakene og manglende samarbeid belønnes, vil det undergrave hele den regulerte innvandring og vi får et samfunn som verken jeg eller Juss Buss ønsker.

Juss Buss er for øvrig misfornøyd med at man faktisk har en enhetlig politikk som ser sammenheng mellom status og rettigheter. De fleste ville kanskje mene at det motsatte burde kritiseres. Tydelige signaler har vist seg å være viktig for ikke å gi falske forhåpninger. Det er etter min mening en selvfølge at personer som ikke har lovlig opphold i Norge ikke skal få sosialhjelp. Når Juss Buss for øvrig presenterer dette som en innstramning, så er dette direkte feil. Juss Buss er tydeligvis ikke kjent med at det lenge har vært et absolutt vilkår for sosialhjelp at man har et ”lovlig opphold” i Norge. At personer som har fått endelig avslag har et ulovlig opphold, burde ikke komme som en overraskelse.

Jeg ønsker for øvrig å presisere at det ikke er snakk om å sulte ut noen. Alle som ønsker å reise hjem kan kontakte norske myndigheter eller IOM (International Organisation for Migration) for å få bistand til å arrangere hjemreisen. Gjør de det og samarbeider fullt ut vil de få bo på mottak med de rettigheter det medfører. Det skal lønne seg å samarbeide! Det hadde vært interessant å høre hvorfor Juss Buss mener det er akseptabelt og til og med skal belønnes når utlendingen ikke ønsker å benytte de tilbud om bistand norske myndigheter gir. Til Juss Buss sin informasjon kan jeg opplyse at det faktisk kun er disse som mister retten til mottaksplass og sosialhjelp.