Historisk arkiv

Åpning av Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift — 2.september 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Åpning av Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift – 2.september 2005

Åpningstale ved kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Kjære arrangører, gjester og forsamling!

Det er en glede for meg, på vegne av den norske regjeringen, å åpne et nytt internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindriften som er lokalisert til Kautokeino. Dette senteret vil tilføre en ny dimensjon til vårt samarbeid i så vel Arktisk Råd som Barentssamarbeidet.

Etter Regjeringens syn er det viktig at reindriftsfolk og deres organisasjoner har et nært forhold til senteret. Vi har derfor lagt vekt på at senteret etableres og drives i samråd med Verdensforbundet for reindriftsfolk. Vi har også vært opptatt av å videreføre og styrke det grenseoverskridende reindriftssamarbeidet. Reindriftsorganisasjoner fra både Russland, Finland, Sverige og Norge er representert i styret og de er på den måten invitert til å ta del i å utvikle og drive senteret fremover.

Etableringen av senteret er et bidrag fra Norge til å videreføre og styrke det internasjonale reindriftssamarbeidet som første gang ble initiert for 15 år siden av næringens representanter. Samarbeidet omfatter i dag 20 ulike etniske folkegrupper/folkeslag som utøver reindrift i store geografiske områder i 3 verdensdeler i til sammen 9 stater fra Kina og Mongolia i øst til Alaska og Canada i vest.

Senteret skal virke som et knutepunkt for formidling og utveksling av informasjon, erfaringer og kunnskap verdens reindriftsfolk i mellom, - og mellom reindriftsfolk og omverdenen. Senterets store utfordring blir å nå ut til næringens utøvere og forsknings- og fagmiljøer, samarbeidsorganer og offentlige myndigheter i dette enorme geografiske området.

Det er ingen tvil om at IT-teknologien vil bli et viktig medium og verktøy for senterets kommunikasjon og samhandling med reindriftsutøverne og samarbeidspartnere i hele den subarktiske og den arktiske del på den nordlige jordklode.

Jeg er glad for at min deltakelse i dag kan framstå som et bevis på at senteret allerede ved oppstarten har funnet sitt kommunikasjonsverktøy. Det er hyggelig for meg å kunne delta på nett og åpne senteret i Kautokeino samtidig som jeg fysisk befinner meg 200 mil unna.

Det er ekstra hyggelig å konstatere at senteret som representerer en tradisjonell næring, tar aktivt i bruk høytutviklet teknologi. Ny teknologi er ikke et fremmed element i næringen, se bare på for eksempel kikkerten, snøscoteren og barmarkskjøretøyer som er kommet for å bli i næringsutøvelsen.

Som kjent, har reindriften, som en sirkumpolar næring med tilhold i marginale arktiske områder, utviklet en særegne tradisjonelle kunnskaper og tilpasning. Ved utøvelsen av næringen, har reindriftsfolk gjennom tidene tilegnet seg erfaringer og verdifulle kunnskaper som er lagt til grunn i næringens driftsformer i forholdet til naturen, klimaet og miljøet, dyr og dyrevern og høsting og forvaltning av naturressursene. Uten å ta i bruk denne særegne tradisjonskunnskapen, ville det vært vanskelig, eller umulig, for reindriftsfolk å lykkes med næringen, særlig når vi tar i betraktning de naturgitte betingelser som næringen drives under.

Tradisjonskunnskap er sjelden nedtegnet, men overleveres muntlig fra generasjon til generasjon. En viktig oppgave for senteret, vil bli å dokumentere de tradisjonelle kunnskapene i ulike regionene. Like viktig er det at tradisjonskunnskapen spres og gjøres kjent urfolk i mellom. Det er særlig avgjørende at kunnskapen blir akseptert og tatt i bruk i utdanningssystemer, i forskningen og ikke minst i den offentlige forvaltningen. Målsettingen må være at fremtidige generasjoner ser verdien i urfolks tradisjonskunnskaper som viktig kompetanse for høsting og forvaltning av naturen, klimaet og miljøet. Målsettingen må også være å få til en bedre og mer riktig forvaltning av urfolksnæringer og av de områder urfolk bebor.

Med disse ord erklærer jeg det internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindriften for åpnet. Jeg ønsker senterets styre, reindriftsfolk med deres organisasjoner og andre samarbeidspartnere til lykke med arbeidet fremover.