Bekjempelse av bostedsløshet fortsetter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Innlegg av statssekretær Roger Iversen sendt Fædrelandsvennen 1. juni 2005
Tale/innlegg | Dato: 01.06.2005
Statssekretær Roger Iversen (H), Kommunal- og regionaldepartementet
Bekjempelse av bostedsløshet fortsetter
Innlegg sendt Fædrelandsvennen 1. juni 2005
Fædrelandsvennen hadde fredag forrige uke flere oppslag om bostedsløse i Kristiansand. De bostedsløse må ut av de midlertidige oppholdsstedene fordi de skal benyttes til andre formål i sommerhalvåret. Det er ingen god løsning.
Kristiansand kommune har også vært en av deltakerkommunene i det såkalte ”Prosjekt Bostedsløse” fra 2001 til 2004. Jeg venter i disse dager på den siste evalueringsrapporten fra prosjektet. En kartlegging som ble foretatt i desember 2003 viser at antallet bostedsløse er om lag 90 personer. I 1996 ble det kartlagt hele 186 bostedsløse i byen. Dette viser altså en reduksjon på nærmere 50 prosent.
Gjennom prosjektet har kommunen skaffet seg nyttige erfaringer de kan bygge videre på. Kristiansand kommune har også omorganisert sine sosiale tjenester slik at de i større grad kan møte brukernes behov der de oppholder seg. Jeg vil tro de andre storbyene vil ha stor nytte i å lære mer av Kristiansand på dette området.
På samme måte kan Kristiansand kommune ta i bruk erfaringer fra de andre storbyene i Prosjekt Bostedsløse. Jeg vil her trekke fram noen konkrete eksempler. Trondheim kommune har opprettet såkalte småhus i tilknytting til Prosjekt Bostedsløse. Småhusene er etablert for personer med behov for spesielt tilrettelagte tilbud. Tilbudet går til personer som har problemer med å innordne seg kommunens ordinære tilbud på grunn av rusproblemer, adferd og kriminalitet. Enkelte har problemer med å bo tett inn på andre. Beboerne følges opp av ressurspersoner som er tilgjengelige og på tilbudssiden når beboerne ønsker det. Hittil er erfaringene at beboerne stortrives.
Jeg vil også trekke frem Drammen kommune. De har opprettet et oppgangsfellesskap. I enkelte leiegårder er egne oppganger etablert for personer som har behov for tett oppfølging og sosialt fellesskap for å mestre sin bosituasjon. Den ene leiligheten fungerer som personalbase for et ambulerende boteam. Ved å etablere en base i nærheten av beboerne, kan beboerne også oppsøke teamet ved behov. Det ambulerende boteamet betjener videre andre ”satellitt” boliger integrert i øvrig boligmasse.
Både Bergen, Trondheim og Stavanger har på ulikt vis etablert spesielt tilpassede tilbud for kvinner. Kvinner har ofte behov som det bør legges spesielt til rette for. De har gjerne vært utsatt for vold, og faller ofte utenfor ordinær tilrettelegging.
Disse eksemplene synliggjør godt den viktigste erfaringen fra Prosjekt Bostedsløse: at boligtilbud og oppfølging må henge tett sammen. Prosjektet viser at det er behov for å etablere et bredt sett av boligtyper og faglige tilnærminger til oppfølging for å dekke behovene. Til sist har prosjektet bidratt til å snu uheldige holdninger. Det skal ikke være nødvendig å være rusfri for å få hjelp til å få bolig, som en av artiklene i Fædrelandsvennen fremhever. Boligen er et helt sentralt utgangspunkt mot et rusfritt liv, og ikke omvendt.
Eksemplene jeg har trukket frem vil til sammen med det ordinære boligtilbudet i kommunen gi kommunen et bredt og helhetlig tilbud for kommunens innbyggere. Jeg vil også vise til Stavanger og Oslo som ofte har pekt på at god tilrettelegging faktisk er god kommuneøkonomi. Midlertidige løsninger er dyrt for kommunen. Oslo og Stavanger dokumenterer store besparelser på sitt budsjett ved systematisk arbeid for å unngå midlertidige bosituasjoner. Husbanken tilbyr lån og tilskudd til kommunene for å bygge opp nye tilbud. Selv om Prosjekt Bostedsløse er avsluttet fortsetter altså innsatsen for å bekjempe bostedsløshet med full og utvidet styrke.
Det er nettopp denne fortsettelsen jeg vil diskutere med storbyene på storbymøtet 31.05. Stortinget sluttet seg til en strategi for å forebygge og bekjempe bostedsløshet i forbindelse med behandlingen av boligmeldingen. Vi har satt mål om redusere antallet utkastelser og legge til rette for at personer som skrives ut fra fengsel og behandlingsapparatet får tilbud om varige boliger. Kunnskap og erfaringer fra Prosjekt Bostedsløse skal tas aktivt i bruk slik at kommunene har et mangfold av tilbud.