Historisk arkiv

Fast eller flytende rente?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Replikk av statssekretær Roger Iversen sendt Aftenposten 26. mai 2005

Statssekretær Roger Iversen (H), Kommunal- og regionaldepartementet

Fast eller flytende rente?

Replikk sendt Aftenposten 26. mai 2005

Aftenposten har den 26. mai et interessant oppslag om bruk av fast rente eller flytende rente ved lån. Bakgrunnen er rapport gjennomført av ECON på vegne av Kommunaldepartementet. Det skrives helt korrekt at nordmenn i større grad benytter seg av flytende rente enn det som er tilfellet i mange andre land.

Det som må være utgangspunktet for valget mellom flytende eller fast rente, er den enkelte persons eller families vurdering av sin aktuelle økonomiske situasjon. Dersom det er viktigst med forutsigbarhet for hvor mye man bør betale, kan det for mange være lurt å velge fastrenteavtale. På den andre side viser ECONs analyse at dem som har flytende rente har tjent på det på sikt.

Aftenposten fremstiller det som at det er regjeringens og kommunalministerens syn at anbefaler flere å velge fastrenteavtale. Dette er det ikke dekning for i de svar som er gitt til Aftenposten. Det vi ønsker er gjennom Husbanken å utvide tilbudet av fastrentemuligheter, slik at kundene i større grad skal kunne velge en låneløsning som er tilpasset deres behov. Verken Kommunaldepartementet eller andre er i stand til å vurdere den enkelte families eller persons økonomiske situasjon og det er derfor generelt umulig å gå ut med en anbefaling om at fast eller flytende er riktig. Det vi ønsker er å øke valgmulighetene til kundene, noe som er i tråd med det vi varslet i Boligmeldingen.