Historisk arkiv

Hva er innholdet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt de store regionavisene 28. januar 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg, Høyres leder

Hva er innholdet?

Innlegg sendt de store regionavisene 28. januar 2005

De fleste piler peker i riktig retning for Norge nå. Renten er lav. Bedriftene går bedre og begynner å ansette flere folk, noe vi merker over hele landet men særlig i distriktene hvor mye av det konkurranseutsatte næringslivet er lokalisert. Aldri har det blitt registret så mange nye bedrifter som i 2004. Boligbyggingen er den høyeste på 20 år. Bedriftene har fått bedre konkurranseevne overfor utlandet og familier merker at de har fått bedre råd pga skattelettelser, den lave renten og en mer konkurransedyktig kronekurs.

Ingenting av dette kommer av seg selv. Det er resultat av en bevisst politikk for å trygge vår velferd.

Når vi har prioritert å si nei til en rekke formål, er det nettopp fordi det ville satt press på økonomien og dermed ville vi hatt et langt høyere rentenivå. Det ville både familiene og bedriftene – og dermed også arbeidsplassene – tapt på. I tillegg har vi gitt skattelettelser som styrker bedriftenes konkurranseevne og som gir familiene mer i lommeboken, til å prioritere det som familien synes er viktigst. Jobb og trygghet er avgjørende for å sikre velferden.

Når så de tre partiene på sosialistisk side lover utgiftsøkninger i milliardklassen og når løftene i tillegg spriker i hytt og vær, betyr det økt usikkerhet for vanlige familier i Norge. Derfor bør de sosialistiske partiene si hva det vil medføre av konsekvenser for folk dersom de vinner og skal danne regjering sammen. Og svaret bør være noe annet enn standardsvaret ”nytt flertall, ny regjering og mer fellesskap.”

Jeg vil derfor utfordre dem på hva mener de om kontantstøtten. Vil man kutte den og frata barnefamilier valgfriheten og 3657 kroner i måneden, slik SV og AP vil? Hva vil man gjøre i skolepolitikken? Reversere det kunnskapsløftet som regjeringen har igangsatt. SV vil jo for eksempel avvikle de nasjonale prøvene. Vil de andre partiene det? Vil de øke de offentlige utgiftene og dermed svekke næringslivet og arbeidsplassene, som de sier de er så opptatt av? Hvor mye vil de øke skattene? SV vil kutte 3 milliarder i forsvaret for å finansiere noen av sine mange løfter. Kan AP og SP godta det? TV2 beregnet sprikene i de tre partiene på venstresidens budsjetter til å være ca 30 milliarder!

Dette er bare noen ytterst få saker – av mange – velgerne fortjener å få et svar på fra sosialistene før valget, slik at man vet hva de faktisk står for. Det er åpenbart at sosialistene ikke vil svare på hvilken politikk de vil føre dersom de vinner valget. Men jeg synes folk har rett til å vite hvilken skolepolitikk en slik sosialistisk regjering vil føre, om hvor mye mer man skal betale i skatt eller når barnefamiliene skal miste kontantstøtten og dermed valgfriheten.

Tilsvarende er det blitt krevd at dagens regjering legger frem et slikt alternativ. Men det er jo det vi gjør. Hver dag i snart tre og et halvt år har våre tre partiene jobbet sammen og utmeislet felles politikk på de viktigste politikkområdene fremover. Vi har gjennom skattemeldingen lagt frem hva vi vil gjøre med skattene de neste årene. Gjennom ”kunnskapsløftet” har vi lagt frem hovedlinjene i vår skolepolitikk fremover. Tilsvarende er regjeringens politikk på områder som bistand, kontantstøtte og modernisering av offentlig sektor tydelig – og forutsigbar. Folk vet hvilken politikk dagens regjering fører, men ikke hva de vil få med det sosialistiske alternativet.