Historisk arkiv

Ja til konkurranse, nei til sosial dumping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilsvar av statssekretær Helge Eide (Krf), Arbeids- og sosialdepartementet og statssekretær Cathrin Bretzeg (H), Kommunal- og regionaldepartementet sendt Aftenposten 22. juni 2005

Statssekretær Helge Eide (Krf), Arbeids- og sosialdepartementet og statssekretær Cathrin Bretzeg (H), Kommunal- og regionaldepartementet

Ja til konkurranse, nei til sosial dumping

Tilsvar sendt Aftenposten 22. juni 2005

– Svar på innlegg fra Ellen Stensrud 17. juni 2005

Allerede ved utvidelsen av EØS 1. mai 2004 var regjeringen oppmerksom på at de største utfordringene i forhold til arbeidsinnvandring fra de nye landene ville gjelde tjenesteytere og utsendte arbeidstakere på midlertidige oppdrag i Norge. Som kjent gjelder overgangsreglene bare for individuelle arbeidsinnvandrere, og det er i utgangspunktet ikke tillatt å stille krav om arbeids- og oppholdstillatelse for arbeidstakere som kommer til Norge som ledd i en tjenesteytelse. Regjeringen har også lenge vært kjent med utfordringene knyttet til innleide arbeidstakere og det danske syn på bruken av overgangsreglene i denne sammenhengen, og har allerede varslet arbeidslivets parter om at vi vil se nærmere på disse problemstillingene.

For at virkemidlene skal være treffsikre må vi vite hvor mange som er kommet, i hvor stor grad økt arbeidsinnvandring er et problem og hva slags konsekvenser den eventuelle økningen har fått. Regjeringen har derfor fokusert på overvåking av arbeidsmarkedet, og informasjonsgrunnlaget blir stadig bedre. Et eksempel på dette er at SSB i forrige uke for første gang la frem statistikk som viser hvor mange lønnsmottakere som jobber i Norge, uten å bo i landet.

Regjeringen er også opptatt av at de reglene vi faktisk har, etterleves. Ikke minst gjelder dette på de områder der tariffavtaler er allmenngjorte. En slik allmenngjøring av tariffavtalen innebærer at lønns- og arbeidsvilkårene i den allmenngjorte tariffavtalen gjelder for alle arbeidstakere som jobber i Norge; norske og utenlandske, fast ansatte, midlertidig ansatte og innleide.

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal føre tilsyn med arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår, både når det er utstedt arbeids- og oppholdstillatelse etter utlendingsloven og når det er fastsatt forskrift om allmenngjøring av tariffavtaler. Tilsynene har blant annet for å kunne følge opp dette fått tilført nye ressurser, senest i Revidert nasjonalbudsjett for 2005.

Forslaget om å gi tillitsvalgte innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår er blitt reist mange ganger, senest i forbindelse med den evalueringen av allmenngjøringsordningen som er iverksatt av Arbeids- og sosialdepartementet. Regjeringen er opptatt av at allmenngjøring skal være et effektivt virkemiddel for å sikre at arbeidstakere får anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Derfor vil vi vurdere nærmere både dette forslaget og en rekke andre forslag til tiltak vi har mottatt.