Historisk arkiv

Jeg tar utfordringen — men tar Senterpartiet poenget?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Nationen og aviser i Sogn og Fjordane 14. februar 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg (leder Høyre)

Jeg tar utfordringen – men tar Senterpartiet poenget?

Innlegg sendt Nationen og aviser i Sogn og Fjordane 14. februar 2005

I Sem-erklæringen slår regjeringen fast at vi ønsker å styrke regionalpolitikken for å sikre bosettingen og verdiskapingen og levedyktige lokalsamfunn over hele landet.

De viktigste strategiene for å nå dette målet er:

  • Bedre rammebetingelser for næringslivet, for å bevare arbeidsplasser og stimulere til nye.
  • Desentralisering av ansvar og ressurser, fordi vekstkraft kommer nedenfra.
  • Satsing på innovasjon og nyskaping, for å skape levedyktige og lønnsomme arbeidsplasser.
  • Satsing på vekstkraftige regioner og sentra, for å ta konsekvensen av det flyttemønsteret vi ser, og for å gi innbyggerne reell frihet til å velge hvor de ønsker å bo.

Senterpartiets nestleder Liv Signe Navarsete ”krever” i et innlegg en annen distriktspolitikk enn den som føres i dag. Men hun hopper glatt over at det viktigste som sikrer levedyktige bygder og lokalsamfunn, er lønnsomme arbeidsplasser. Og regjeringen har gjort veldig mye for nettopp å sikre arbeidsplassene. Da vi overtok etter Arbeiderpartiet var renten ca 7 prosent. Kronekursen var skyhøy, noe som svekket konkurranseevnen til norske bedrifter betydelig. Skattenivået var høyt og hvert år svekket norske bedrifter sin konkurranseevne pga høyere lønnsvekst enn vår konkurrentland.

Nå er renten ca 2 prosent. Kronekursen er mye lavere enn den var. Skattene er senket både for næringslivet og for privatpersoner. Og for første gang på lenge ser det ut til at Norge kan styrke sin konkurranseevne i forhold til våre handelspartnere. Poenget er at dette er noe av det viktigste vi kan bidra med for distriktene? Fordi det er her de konkurranseutsatte bedriftene er lokalisert. Det er i distrikts-Norge smelteverkene, skipsverftene, oppdrettsanleggene og mye av det andre næringslivet finnes. Og det er disse bedriftene og deres ansatte som rammes, hvis vi ikke kan konkurrere med våre konkurrenter.

Optimismen er tilbake i norsk næringsliv og de begynner å ansette flere folk. Dette er det absolutt viktigste for å sikre lønnsomme bedrifter og levende bygder.

Like viktig er det å sikre markedsadgang for norske produkter til andre land EU er vårt viktigste marked, og selv om jeg helst ville sett at vi ble EU-medlem så snart som mulig, så er EØS-avtalen svært viktig for å sikre adgang for norske produkter. Senterpartiet vil si opp EØS-avtalen! Hva betyr det? Jo, at norske bedrifter mister den frie adgangen til dette markedet som tar store deler av vår eksport. Fisk er i dag ikke med i EØS-avtalen. Konsekvensene av det ser vi nå, med straffetoll på laks, fordi skotske oppdrettere krever det. Vil Senterpartiet gi oss flere slike saker? Det kan nemlig fort bli konsekvensen av å melde oss ut av EØS. Og hvem taper på det? Det er bedriftene og arbeidsplassene i distriktene.

Regjeringen har styrket lokaldemokratiet på en rekke områder i denne stortingsperioden. Det er nettopp fordi vi tror skaperkraften kommer nedenfra, og ikke vedtas på Stortinget. Senterpartiet har til tross for store ord stort sett gått i mot det meste av vår desentralisering og redusert statlig detaljstyring. Det er altså langt mellom ord og handling.

Vi har også fokusert på innovasjon og nyskaping i regionalpolitikken, slik at nye og lønnsomme arbeidsplasser kan skapes. Da sikrer vi også regionenes fremtid.

Regjeringens kommende stortingsmelding om regionalpolitikken skal handle om vurderinger av viktige utviklingstrekk og utfordringer for ulike områder i landet, og regjeringens strategier og virkemidler for å møte disse utfordringene. Både Effektutvalget og Distriktskommisjonen har gitt viktige innspill til arbeidet, ikke minst ved å få fram hvordan innsats på en rekke politikkområder er viktig for regionalpolitiske mål.

Vi vinner nok ikke kampen om flest ”honnørord” i distriktspolitikken mot Senterpartiet. Men vi gjør det i praksis, ved å føre en politikk som gir livskraftige regioner, med arbeidsplasser som gjør at folk ønsker å bo i alle deler av landet vårt.