Historisk arkiv

Kampen mot bostedsløshet gir resultater!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Aftenposten Aften 15. juli 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Kampen mot bostedsløshet gir resultater!

Innlegg sendt Aftenposten Aften 15. juli 2005

Regjeringen vil at alle skal bo godt og trygt. Derfor har vi satt bekjempelse av bostedsløshet høyt på dagsorden. Foreløpige resultater viser at tiltak for bostedsløse har hatt stor effekt. Nå videreføres erfaringene gjennom den nasjonale strategien ”På vei til egen bolig”.

Det er mye å lære av Prosjekt bostedsløse når innsatsen nå skal videreføres i den nasjonale strategien for å forebygge og bekjempe bostedsløshet: ”På vei til egen bolig”. Det viktigste resultatet er holdningsendringer knyttet til hvilke grupper som er verdig en bolig. Videre har vi fått økt kunnskap om hva som skal til for at folk skal kunne opprettholde et boforhold.

Regjeringens visjon er at alle skal bo godt å trygt. Ingen skal måtte kvalifisere seg for å få en bolig. Også personer som ruser seg, eller lever et liv utenom det vanlige trenger en bolig. Erfaringene er at tidligere bostedsløse fungerer godt i selvstendig bolig når de systematisk følges opp med kommunale tjenester.

Fremdeles vil en viktig del av vår fattigdomspolitikk være å forebygge og bekjempe bostedsløshet! Fra 2005 er satsingen på å forebygge og bekjempe bostedløshet utvidet gjennom strategien ”På vei til egen bolig”. Strategien gjelder alle kommuner og legger mer vekt på forebygging. Det er satt konkrete resultatmål som skal nås innen utgangen av 2007. Vi har satt oss ambisiøse mål når det gjelder utkastelser. Antallet begjæringer skal reduseres med 50 prosent, og antallet utkastelser med 30 prosent.

Oslo kommune er allerede godt i gang med å redusere antall utkastelser. Gjennom prosjektmidler fra Sosial- og helsedirektoratet har de tre sentrumsbydelene i løpet av første halvår 2005 klart å stabilisere nivået på antallet begjæringer. I de andre bydelene er økningen dessverre fremdeles stor, men dette viser samtidig at den aktive innsatsen Oslo hittil har lagt ned lønner seg. Oslo sin satsing skal også utvides. Fra august skal kommunen, med blant annet midler fra Husbanken, iverksette en enda større innsats som involverer kommunen, namsmannen og noen av utleierne.

Regjeringen er opptatt av at personer som skrives ut fra behandlingsinstitusjoner og løslates fra fengsel skal få de samme mulighetene til å få en varig boligløsning som andre. De som har sittet i fengsel har ved løslatelse sonet sin straff. Etter løslatelse bør ikke straffegjennomføringen fortsette ved at disse utestenges fra bolig- og arbeidsmarked. Det offentliges oppgave blir å tilrettelegge slik at den tidligere innsatte kan få et verdig liv.