Historisk arkiv

Norsk asylpolitikk og Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Dagbladet 1. august 2005

Statssekretær Cathrin Bretzeg (H)

Norsk asylpolitikk og Somalia

Innlegg sendt Dagladet 1. august 2005

Alle asylsøkere som kommer til Norge får en grundig og individuell behandling av sin søknad. Dette gjelder også asylsøkere fra Somalia. Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) foretar sin vurdering basert på omfattende kartlegging av forholdene i Somalia.

Denne grundige og individuelle vurderingen har ført til at Norge innvilger opp mot 60% av alle asylsøknader fra somaliere. Dersom man holder utenfor søkere som UDI og UNE betviler at kommet fra Sør-Somalia er andelen innvilgelser enda høyere. Innvilgelsesprosenten er i Norge langt høyere enn i Sverige og Danmark. UDI og UNE er likevel, i likhet med de fleste europeiske land, av den oppfatning at ikke alle asylsøkere fra Sør- Somalia per definisjon har et beskyttelsesbehov. Derfor avslås også enkeltstående saker begrunnet i at vilkårene i FNs flyktningkonvensjon ikke er oppfylt.

Når det gjelder forholdet til UNHCR og deres anbefalinger i forhold til retur, så er ikke det på noen måte bindende for norske myndigheter. UNHCR har ikke kommet med klare anbefalinger knyttet til å gi denne gruppen flyktningsstatus, men har oppfordret til en sjenerøs behandling av sakene. Norge har utvist en slik sjenerøsitet.

Regjeringen har full forståelde for at den økonomiske og humanitære situasjonen i Somalia fører til at mange reiser til vesten også av andre grunner enn beskyttelsesbehov. Det er imidlertid også situasjonen for mange andre grupper av asylsøkere, uten at dette kan være avgjørende for å gi oppholdstillatelse i Norge. En slik tilnærming ville undergrave asylinstituttet, en regulert innvandring til Norge og opprydningen regjeringen har gjort på dette feltet.