Historisk arkiv

Om regjeringens ambisjoner, universell utforming i lån og forskrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Roger Iversen på kick-off seminaret En universell utfordring — i Norge, 13. juni 2005 i Oslo

  Innlegg av statssekretær Roger Iversen på kick-off seminaret En universell utfordring – i Norge, 13. juni 2005. På seminaret ble informasjons- programmet for universell utforming i bolig- og byggsektoren lansert. (13.06.2005)

Statssekretær Roger Iversen

Om regjeringens ambisjoner, universell utforming i lån og forskrift

Innlegg på kick-off seminaret En universell utfordring – i Norge, 13. juni 2005. Sted: Stratos, Youngstorget 2b, Oslo

Statssekretær Roger Iversen, KRD
- Det er en glede for meg å få være med på dette lanseringsseminaret for å gjøre programmet kjent for byggebransje, kommuner og andre sentrale aktører innen byggsektoren, sa statssekretær Roger Iversen. Foto: Synne Hedlo, KRD.

Vi tar forbehold om endringer ved fremførelsen.

I dag er Statens bygningstekniske etat og Husbankens nye samarbeidsprosjekt ”Informasjonsprogrammet om universell utforming i byggsektoren” presentert og formelt lansert. Det er en glede for meg å få være med på dette kick-off seminaret for å gjøre programmet kjent for byggebransje, kommuner og andre sentrale aktører innen byggsektoren. Det er nå viktig at det statlige initiativet forankres på lokalt nivå – både i byggebransjen og i kommunene. Jeg synes også det er inspirerende for det videre arbeidet å se at så mange har møtt fram! Min utfordring til dere her i dag, er å ta stafettpinnen som nå overleveres – ta den universelle utfordring på alvor - og sørge for at den blir forankret i deres egen virksomhet!

Dagen i dag har i stor grad vært viet presentasjon av informasjonsprogrammet. Men det er i tillegg et annet formål med dagens seanse, det er at personer med ulik fagbakgrunn og erfaringer møtes. Dagens samling er som vi ser, et godt egnet forum for mer uformelle samtaler mellom representanter fra statlige og kommunale etater, byggebransje og andre byggfaglige miljøer. Å skape allianser og å bygge nettverk, mener vi er svært viktig for å sikre felles overordnede føringer innen arbeidet for et mer tilgjengelig samfunn. Husbanken med sine regionkontor har bred kontaktflate i kommunene, disse er det viktig å bygge videre på i arbeidet med å forankre kvalitetsprinsippet universell utforming i bransje og kommune.

Regjeringen er svært opptatt av å gjøre samfunnet i større grad tilgjengelig for alle. I november i fjor ble Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne – plan for universell utforming innen viktige samfunnsområder lagt fram. Planen er femårig, og vi er allerede godt inne i det første året. Handlingsplanen legger vekt på å utvikle et mer tilgjengelig samfunn gjennom sektoransvarsprinsippet og strategien eller kvalitetsprinsippet universell utforming. Å arbeide for at samfunnet i større grad skal bli tilgjengelig for alle er ikke en politikk for spesielt interesserte eller spesifikke brukergrupper, og skal derfor heller ikke være et spesialområde. Dette er tiltak som er viktig for alle – universelle.

Regjeringen har likevel valgt å knytte årlig såkalte stimuleringsmidler til handlingsplanen. Disse skal bidra til å sette fokus på universell utforming utover det som gjøres gjennom de ordinære budsjettene. Stimuleringsmidlene for 2005 er på ca. 20 millioner kroner som skal støtte gode tiltak som bidrar til et mer tilgjengelig samfunn. Prioriterte områder i handlingsplanen er økt tilgjengelighet i bygg, transport og innenfor IKT-området. Statens bygningstekniske etat og Husbankens Informasjonsprogram er ett av tiltakene som i 2005 har fått økonomisk støtte gjennom Handlingsplanen. Innenfor bolig- og byggsektoren mener Regjeringen at økt bevissthet, informasjon, kunnskap og kompetanse om kvalitetsprinsippet universell utforming er svært viktig i det videre arbeidet for å gjøre sektoren tilgjengelig for alle.

Ett av hovedmålene i Regjeringens bolig- og bygningspolitikk er å øke antallet boliger og bygninger med universell utforming. Dette skal stimuleres gjennom økonomiske og juridiske virkemidler:

Husbankens låne- og tilskuddsordninger skal målrettes bedre. Universell utforming vil blant annet inngå som ett av tildelingskriteriene i Husbankens nye boliglån. Dette boliglånet vil være i drift fra 1. juli 2005.

På den juridiske siden vil jeg vise til at bygningslovutvalget om to uker (28. juni) vil levere sin andre delinnstilling. Utvalget er i denne spesielt bedt om å vurdere:

om lovgivningen ivaretar tilgjengelighet for funksjonshemmede og

om loven skal gå lenger i å stille krav til byggverk enn det den gjør i dag.

Bygningslovutvalgets innstilling og forslag til eventuelle endringer vil følges opp med en odelstingsproposisjon som tidligst vil foreligge i løpet av 2007 – i denne sammenheng vil det også være viktig å vurdere de relevante forslagene i ”Syse-utvalgets” innstilling Likeverd og tilgjengelighet som er presentert her tidligere i dag.

Byggeforskriftene som virkemiddel for økt tilgjengelighet til og i bygg vil videre vurderes på basis av bygningslovutvalgets arbeid.

Statens Bygningstekniske etat har i forkant av bygningslovutvalgets innstilling utarbeidet et endringsforslag i de tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven. Prinsippet om universell utforming foreslås her å erstatte brukbarhet i relevante forskrifter. Forslaget skal nå ut på høring, og endringene foreslås tatt inn fra 2006.

Det pågår også et arbeid under ledelse av Standard Norge med å utvikle standarder på tilgjengelighetsområdet til og i bygg. Disse skal etter planen utarbeides i løpet av inneværende år.

Men, som tidigere nevnt - det er ikke bare økonomiske virkemidler eller endringer i lover, forskrifter og standarder som bidrar til økt tilgjengelighet og til at en økende andel av bolig- og bygningsmassen utformes universelt.

Regjeringen mener at det i tillegg er viktig å fokusere på virkemidler som informasjon og kompetansehevingstiltak. Forskning har vist at det ofte er mangelfull kunnskap blant sentrale aktører om hva som er gode løsninger for alle. For å kunne bidra til økt kompetanse, er Husbankens tilskuddspost til informasjon og kompetansehevingstiltak kraftig styrket for 2005. Regjeringen har også foreslått at Husbanken og Statens bygningstekniske etats roller som kompetansesentre overfor kommuner og byggebransjen skal styrkes. Etatene skal også bidra til samordning på bolig- og bygningssektoren slik at statens innsats på området blir koordinert. Informasjonsprogrammet for universell utforming i byggsektoren er ett av kompetansesentrenes prosjekt.

Det er svært viktig at det tas høyde for prinsippet om universell utforming allerede i planleggingsfasen. Det vil da ikke medføre vesentlig høyere kostnader å bygge boliger og bygninger som er tilgjengelige for alle. Det som er dyrt og kostnadskrevende, er å gjøre utbedringer og tilpasninger i ettertid.

Styrket satsing på informasjons- og kompetansehevingstiltak vil bidra til å øke relevante faggruppers kunnskap og bevissthet om hva som er gode tilgjengelighetsløsninger for personer med ulike typer funksjonsnedsettelser eller hva som er gode, brukbare løsninger for alle i ulike faser av livet.

Forbrukerperspektivet er også viktig i denne sammenheng. Det er derfor et sentralt mål å bevisstgjøre folk flest om fordeler ved å velge boliger som er brukbare i alle livets faser. Økt andel boliger og bygninger med universell utforming vil på sikt være lønnsomt både på:

individnivå – folk flest ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig

og på

samfunnsnivå – folk kan fortsette å bo i egen bolig selv etter at de får ulike typer eller grader av funksjonsnedsettelser. Dette innebærer store besparelser i forhold flytting til institusjon.

Personer i alderen femti pluss, er én viktig målgruppe for slik forbrukerrettet informasjon. Dette er ofte en kjøpesterk gruppe, der bruk av statlige tilskuddsordninger ikke framstår som viktige virkemidler. Kunnskap, informasjon og bevisstgjøring om kvalitetsprinsippet universell utforming vil derimot være sentrale virkemidler. Økt etterspørsel vil også medvirke til økt produksjon av denne type boliger.

Informasjonsprogrammet om universell utforming i byggsektoren er et viktig prosjekt. Det er også svært positivt med et så forpliktende samarbeid mellom to av departementets ytre etater. Etatene har tradisjon for godt samarbeid. I fjor resulterte samarbeidet mellom Husbanken og Statens bygningstekniske etat blant annet i temaveilederen ”Bygg for alle”. Denne er et hjelpemiddel ved planlegging, prosjektering, nybygging og ved utbedring av eksisterende byggverk. Veilederen fremmer bruk av universell utforming som kvalitetsprinsipp, og er et hjelpemiddel i kommunenes byggesaksbehandling. Den kan også være nyttig til bruk innen andre sektorer. Jeg er glad for at det gode samarbeidet nå videreføres gjennom informasjonsprogrammet. Utfordringen er nå å forankre dette arbeidet på lokalt nivå – i kommunene og i bransjen. I denne sammenheng er det viktig å bygge videre på den kontaktflaten som allerede er etablert via Husbankens regionkontor.

Jeg vil avslutte med å reklamere for informasjonsprogrammets nyetablerte nettsted: www.be.no/universell er en svært oversiktiglig nettside. Den gir mye informasjon om universell utforming i bolig- og byggsektoren samtidig som den gir nyttige lenker til andre sektorers arbeid med universell utforming.

For min egen del, må jeg også få tilføye, at det var ganske hyggelig å se at min tv-opptreden 28. april på God Morgen Norge i forbindelse med en statlig konferanse om universell utforming var første oppslag på denne nettsiden!

Helt til slutt, vil jeg ønske Statens bygningstekniske etat og Husbanken og alle øvrige deltakere lykke til med det videre arbeidet med informasjonsprogrammet og med den universelle utfordring!