Historisk arkiv

På vei til egen bolig i Drammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt Drammens Tidende 4. mars 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

På vei til egen bolig i Drammen

Innlegg sendt Drammens Tidende 4. mars 2005

Regjeringen setter kampen mot bostedsløshet høyt på dagsorden gjennom arbeidet med tiltaksplan mot fattigdom. Alle skal kunne bo godt og trygt, også de som trenger bistand og tilrettelegging for å skaffe seg en bolig og holde på den.

Dette innebærer utfordringer som gjenspeiler seg i regjeringens nye strategi for å bekjempe bostedsløshet På vei til egen bolig.

Halvering i Drammen

Erfaringene fra ”prosjekt bostedsløse” er gode. Prosjektet har gitt oss mye kunnskap om hvordan bostedsløshet kan bekjempes. I tillegg er antallet bostedsløse redusert. En kartlegging i 1996 anslo antall bostedsløse til 6200 på landsbasis. Dette tallet ble anslått til 5200 i en tilsvarende kartlegging gjennomført i 2003. Drammen kommune har denne perioden klart å halvere antallet bostedsløse. I 1996 fantes det om lag 108 bostedsløse. I 2003 anslo en at antallet hadde sunket til 54. Til tross for de positive resultatene mener vi det er nødvendig å sette klare mål for å redusere tallet ytterligere.

Hvem er bostedsløs?

Når vi forestiller oss en bostedsløs, er det lett å tenke på en person som sover på gaten, under en bro eller på en parkbenk. Men det er svært få personer som ikke har tak over hodet og en seng å sove i. Bostedsløshet har en videre definisjon: en person som ikke disponerer en eid eller leid bolig, og som ikke har et ordnet boforhold for neste natt. Blant bostedsløse finnes også de som er henvist til midlertidige boalternativ, som hospits, eller som oppholder seg i fengsel eller institusjon og som ikke har ordnet boforhold ved løslatelse eller utskrivelse.

Over 80 prosent av bostedsløse har tilleggsproblemer som rus- eller psykiatri eller begge deler. Dette viser at bostedsløshet er et sammensatt problem. Derfor må bistanden ofte kombineres med andre tiltak, slik at den enkelte får en helhetlig oppfølging som er tilpasset behovene. Drammen kommune har arbeidet aktivt med dette. Kommunen har opprettet et omsorgstilbud for pleie- og omsorgstrengende rusmisbrukere. Et ambulerende booppfølgingsteam gir bistand til 40 husstander. Kommunen har dessuten erfart at oppgangsfelleskap kan være en gunstig boform for målgruppen.

Ambisiøse mål

Regjeringen har satt seg ambisiøse mål. Mye kan oppnås med relativt enkle tiltak og ved bedre samordning på tvers av etatsgrenser og mellom statlige aktører og kommunene. Vi vet at Drammen kommune planlegger videreføringen av arbeidet blant annet ved samarbeid med en frivillig organisasjon. Prosjekter retter seg mot de som benytter natthjem. Beboerne kastes ut om morgenen og har ikke noe sted å være. Denne gruppen skal nå få nytt tilbud. Vi støtter Drammen kommune fullt og helt. Husbanken er statens dugnadssjef i arbeidet. Både Husbanken og Sosial- og helsedirektoratet disponerer en rekke virkemidler som kan benyttes.

Selv om de fleste bostedsløse oppholder seg i storbyene vil vi fremheve at det finnes bostedsløse i nesten hver eneste kommune. Derfor inviteres også de andre kommunene i Buskerud og Akershus med i samarbeidet. Regjeringens mål er at også de mest vanskeligstilte skal kunne bo godt og trygt.