Praksisplasser i private og offentlige virksomheter for deltakere i introduksjonsprogram for innvandrere gir gode resultater
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Innlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Budstikka 9. mai 2005
Tale/innlegg | Dato: 09.05.2005
Statssekretær Cathrin Bretzeg (H), Kommunal- og regionaldepartementet
Praksisplasser i private og offentlige virksomheter for deltakere i introduksjonsprogram for innvandrere gir gode resultater
Innlegg sendt Budstikka 9. mai 2005
Introduksjonsloven er en av Regjeringens største reformer når det gjelder integrering av nyankomne innvandrere. Deltakelse i introduksjonsprogrammet skal sikre en raskest mulig overgang til arbeidsliv/utdanning. Innvandreren som deltar i introduksjonsprogrammet må få mulighet til å etablere kontakt med arbeidslivet så raskt som mulig.
Fredag 29. april fikk jeg møte bedriften Danfoss AS i Bærum og en innvandrer som har hatt praksisplass i bedriften for å lære bedre norsk. Besøket ble for meg en svært positiv og hyggelig opplevelse, særlig fordi vi ser at vi kan få til mye gjennom godt samarbeid mellom kommuner som har ansvar for introduksjonsprogrammet for innvandrere og bedrifter som tar samfunnsansvar.
Danfoss AS og personen som hadde praksisplass i bedriften har begge deltatt i et prosjekt som vi har kalt "Det er lov å prøve seg – også i arbeidslivet", gjennom Bærum kommune. Prosjektet ble startet i november 2003 etter initiativ fra kommunal- og regionalminister Erna Solberg, og har vært et samarbeid med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og KS. Formålet med prosjektet har vært å bedre mulighetene til utplassering i arbeidslivet for deltakere i introduksjonsprogram, primært innenfor det private næringsliv. For å få fram gode metoder for arbeidet, ble det satt i gang pilotprosjekter i tre kommuner; Bærum, Fredrikstad og Bydel Gamle Oslo.
Prosjektet har gitt nyttige erfaringer i hvordan introduksjonsordningen kan gjøres kjent for næringslivet, og bidratt til at flere arbeidsgivere stiller språk- og arbeidspraksisplasser til rådighet for deltakere i introduksjonsordningen. Bedriftene er også godt fornøyd med samarbeidet, og flere kunne tenke seg å bidra senere. En viktig grunn til at prosjektet i Bærum har vært så vellykket, er at kommunen har gitt god informasjon og tatt ansvar for oppfølgingen av deltakeren. Vår oppgave nå er å spre erfaringene fra prosjektet til andre kommuner og arbeidsgivere.