Historisk arkiv

Prinsippet om ett statsborgerskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt de store regionavisene 20. januar 2005

Statssekretær Cathrin Bretzeg, Kommunal- og regionaldepartementet

Prinsippet om ett statsborgerskap

Innlegg sendt de store regionavisene 20. januar 2005

Regjeringens forslag til ny statsborgerlov bygger på prinsippet om ett statsborgerskap. Den som søker norsk statsborgerskap må si fra seg annet statsborgerskap og en norsk borger som søker annet statsborgerskap, vil automatisk tape det norske. Regjeringen foreslår imidlertid ikke å redusere adgangen til å ha dobbelt statsborgerskap ervervet ved fødsel eller adopsjon.

Den som fyller vilkårene for norsk statsborgerskap kan velge å bli norsk, eller fortsette å være utlending, men da uten rett til blant annet å stemme ved stortingsvalg. I dag er det ikke anledning til å beholde annet statsborgerskap for den som søker norsk statsborgerskap, dette skal også videreføres i den nye loven. Etter regjeringens forslag vil norsk statsborgerskap bli tilbakekalt, dersom noen urettmessig beholder sitt opprinnelige statsborgerskap etter at norsk statsborgerskap er innvilget.

Statsborgerskap er et viktig symbol på tilhørighet og lojalitet. Retten til deltakelse i nasjonal politikk innebærer at det bør være klart hvor den politiske lojaliteten ligger. Den enkelte borger bør bare ha politiske plikter og rettigheter i én stat.