Historisk arkiv

Refleksjonstid - minimum 45 dager - et tilbud som er lite kjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Dagsavisen 21. januar 2005

Statssekretær Cathrin Bretzeg, Kommunal- og regionaldepartementet

Refleksjonstid - minimum 45 dager - et tilbud som er lite kjent

Innlegg sendt Dagsavisen 21. januar 2005

Dagsavisen har den siste tiden hatt oppslag om prostitusjon og den økende andelen utenlandske kvinner som selger seksuelle tjenester i Norge. Mye tyder på at deler av denne virksomheten er organisert og oppslagene omtaler behovet for en målrettet innsats mot handel med kvinner, også kalt trafficking.

I 2003 la regjeringen frem Handlingsplan mot handel med kvinner og barn med 23 tiltak. Som en del av oppfølgingen har myndighetene innført en refleksjonsperiode og gitt retningslinjer for opphold. Dette innebærer at en person som oppgir å være offer for menneskehandel skal gis minimum 45 dager refleksjonstid til å vurdere sin situasjon. I denne perioden skal personen få oppfølging. Videre kan det, under visse forutsetninger, gis oppholdstillatelse i riket. Utover dette har et offer, nå som tidligere, anledning til å fremme en asylsøknad som vil bli behandlet på vanlig måte av utlendingsmyndighetene.

I et intervju 15. januar benytter Liv Jessen ved PRO-senteret nok en gang anledningen til å kritisere ordningen med refleksjonsperiode og oppholdstillatelse. Det har hun selvsagt all mulig rett til å gjøre. Problemet her er at hun velger bort vesentlige sider ved ordningen i sin presentasjon. På denne måten bidrar hun til å tilsløre de faktiske forhold rundt regelverket. Ingen av oss er tjent med dette, aller minst ofrene for trafficking.

Det å nå ut med god og riktig informasjon er ofte en utfordring. Derfor bør vi ha en felles målsetting om å gjøre dette på en best mulig måte. Innsatsen ved PRO-senteret er viktig, og Jessen har hatt flere konstruktive innspill i arbeidet mot handel med kvinner. Det håper jeg hun vil ha også i fremtiden.