Historisk arkiv

Ros og kritikk som fortjent?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Svarinnlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Romerikes Blad 3. februar 2005

Statssekretær Cathrin Bretzeg (H), Kommunal- og regionaldepartementet

Ros og kritikk som fortjent?

Svarinnlegg sendt Romerikes Blad 3. februar 2005

I lederen 1. februar hevder Romerikes blad at det er kommet frem ting i saken til Thien Thi Vos sak som kommunalministeren bør vurdere. Videre uttales det at ”statsråden ikke vil agere” fordi ”Solberg ikke vil blande seg inn i enkeltsaker”. Realiteten er at loven forbyr statsråden å gripe inn i enkeltsaker. Magnhild Meltveit Kleppa og Senterpartiet var blant de som bestemte at statsråden fra 2001 ikke har hatt anledning til å gripe inn i enkeltsaker. Det er forbudt ved lov.

Det ville være flott, men ikke for mye for langt, om Romerikes blad tok seg bryet med å sette seg inn i regelverket de omtaler. Kanskje kunne avisen også stille spørsmålstegn ved hvorfor stortingsrepresentanter som Magnhild Meltveit Kleppa stadig forlanger at statsråden og regjeringen skal gripe inn i enkeltsaker, samtidig som Kleppa og hennes parti, Senterpartiet, har uttrykt stor skepsis til å gi regjeringen større mulighet for politisk styring med utlendingssakene.

Regjeringen har lagt frem forslag som vil gi mulighet til bedre politisk styring med saker på utlendingsfeltet. Oppfordringen til Stortingspolitikerne er at de stemmer for regjeringens forslag om å gi departementet mulighet til å gi Utlendingsdirektoratet generelle instrukser om lovtolkning og utøvelse av skjønn. Forslaget vil fortsatt ikke gi statsråden anledning til å gripe inn i enkeltsaker.

Det er forstemmende at Romerikes Blad roser en politiker som Magnhild Meltveit Kleppa for at hun gir inntrykk av at enkeltsaker kan løses politisk, når hun selv er i fronten for å forhindre akkurat det.