Historisk arkiv

Store reformer for integrering av innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt VG 30. august 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Store reformer for integrering av innvandrere

Innlegg sendt VG 30.08.2005

Norge er et flerkulturelt samfunn. Regjeringen har tatt en rekke grep for å styrke integreringen.

Innvandrere må kunne norsk og derfor innfører regjeringen fra 1. september 2005 obligatorisk opplæring i norsk og samfunnskap for nyankomne voksne innvandrere. Fra 1. september i år er det slik at de innvandrere som ønsker seg en permanent oppholdstillatelse eller statsborgerskap må delta i minst 250 timer norskopplæring og 50 timer samfunnskunnskap for å få en slik tillatelse. De som har behov for flere timer opplæring for å lære seg norsk, kan få inntil 2 700 ekstra timer opplæring.

En omfattende og viktig reform i arbeidet med å integrere innvandrere er introduksjonsprogrammet, som ble innført fra 1. september i fjor. Introduksjonsprogrammet gir innvandrere bedre muligheter for å få jobb og å delta i samfunnslivet. Programmet skal utformes med hensyn til den enkeltes bakgrunn, kvalifikasjoner og ønsker for fremtiden, og skal være er et fulltidsprogram på inntil 2 år.

Regjeringen har også satt i gang ordningen "ny sjanse" for å få innvandrere med lang botid i landet, og som står utenfor arbeidslivet i arbeid. Rasisme og etnisk diskriminering er uakseptabelt. Derfor har regjeringen fått gjennomslag for en helt ny lov som gir oss et effektivt virkemiddel mot den diskrimineringen vi vet forekommer. Loven trer i kraft 1. januar 2006. Regjeringen har også sørget for en aktiv bekjempelse av tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Fra nyttår etableres et eget Integrerings- og mangfoldsdirektorat, slik får vi en målrettet og koordinert innsats for integrering og mangfold.

Mye som står på spill ved dette valget – også på dette området. Denne regjeringen har en bred tilnærming for å få til mangfold gjennom inkludering og deltagelse. Denne regjeringen legger vekt på individet med ansvar og frihet for hver enkelt av oss. Det er i sterk kontrast til sosialistenes snevre problemfokusering og generelle løsninger.