Historisk arkiv

Svar på Gro Hillestad Thune sin kronikk ”Vår alles fallitt”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilsvar av kommunal- og regionaldepatrementet sendt Dagbladet 22. mars 2005

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg

Svar på Gro Hillestad Thune sin kronikk ”Vår alles fallitt”

Tilsvar sendt Dagbladet 22. mars 2005

”Vår alles fallitt” er overskriften på Gro Hillestad Thune sin kronikk i Dagbladet den 19. mars. Jeg synes det er en problematisk overskrift. Utsagnet gjør store grupper med innvandrere urett når det gang på gang snakkes som om deres deltakelse i arbeidsliv, samfunnsliv og det frivillige liv er mislykket. Faktum er at innvandrere som gruppe deltar på mange ulike områder i samfunnet. Det er også store variasjoner mellom grupper, ofte avhengig av hvor lenge de har vært i landet. Vi vet for eksempel at både deltakelse i arbeidslivet og valgdeltakelse øker med hvor lenge man har bodd i landet. Bildet er med andre ord ikke entydig.

Den andre grunnen til at jeg mener det blir feil å snakke om integreringspolitikken som ”en fallitt” er at man i sin iver etter å kritisere, ikke er presis nok i sin kritikk. Hillestad Thune nevner handlingsplaner, forskningsprosjekter og introduksjonsprogram i samme åndedrag, som eksempler på at politikken er lite handlings- og målrettet, og at myndighetene og det norske samfunn ikke lytter til berørte grupper og behandler dem med respekt.

Regjeringen mener for eksempel at en god og målrettet integreringspolitikk, som introduksjonsordning for nyankomne flyktninger og rett og plikt til norskopplæring, er viktig og nødvendig for å gi innvandrere muligheter til å delta i samfunnet. Men som Hillestad Thune sier i sin kronikk, er ikke dette nok. Derfor la regjeringen fram en stortingsmelding (St.meld.nr.49 (2003-2004) Mangfold gjennom inkludering og deltakelse) høsten 2004.

Jeg tolker Hillestad Thune dit hen at hun mener at norske myndigheter, og da regjeringen, ikke tar, i denne sammenhengen, det somaliske miljøet på alvor. Dette er ikke riktig. Regjeringen er svært opptatt av å ha god dialog med ulike grupper. Jeg skal blant annet ha et møte med ressurspersoner innenfor det somaliske miljø i Oslo i april, hvor vi skal diskutere problemstillinger og utfordringer denne gruppen står overfor, og ulike løsninger.

Jeg er for øvrig helt enig med Hillestad Thune om at det er nødvendig å involvere brukerne når det gjelder organisering og utforming av tjenester og tilbud. Erfaring viser at et viktig suksesskriterium for å lykkes i arbeidet er å involvere representanter fra målgruppen. Dette er noe jeg vet kommunene er opptatt av, og det er i første rekke kommunene som produserer tjenester også til innvandrere. Regjeringen på sin side har blant annet opprettet en tilskuddsordning rettet mot grupper med særlig lav deltakelse i det norske samfunnet. Målet er å bekjempe fattigdomssymptomer gjennom selvorganisering. Prosjektene som har mottatt midler fra ordningen har både norske og somaliere i prosjektledelsen, og har tilknyttede ressurspersoner med somalisk bakgrunn.