Historisk arkiv

Tilgjengelighet og rømningsmuligheter ved brann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Roger Iversen sendt Byggforlaget 17. februar 2005

Statssekretær Roger Iversen (H), Kommunal- og regionaldepatrementet

Tilgjengelighet og rømningsmuligheter ved brann

Innlegg sendt Byggforlaget 17. februar 2005

Jeg takker for henvendelsen fra Byggmesteren i desember 2004 som tar opp konkrete problemer for personer med nedsatt funksjonsevne ved rømning i tilfelle brann. I samråd med Arbeids- og sosialdepartementet og Miljøverndepartementet er det enighet om at Kommunal- og regionaldepartementet svarer på vegne av regjeringen.

Regjeringens mål er at personer med nedsatt funksjonsevne skal ha muligheter til personlig utvikling, deltakelse og livsutfoldelse på linje med andre samfunnsborgere. Utforming av bygninger som kan brukes av alle er vesentlig for å nå dette målet. Det viser seg imidlertid at forhold omkring tilgjengelighet altfor ofte svikter, enten for mennesker med bevegelsesvansker eller for mennesker som ser eller hører dårlig eller har forståelsesproblemer. Regjeringen har derfor nylig lagt frem en handlingsplan for økt tilgjengelighet for å bøte på dette.

I handlingsplanen er universell utforming valgt som regjeringens sentrale strategi for å fremme tilgjengelighet i bygninger og boliger. Ved strategien søkes det mot å finne helhetlige løsninger som innebærer at bygninger kan brukes av alle i så stor utstrekning som mulig, uten behov for spesialtilpasning. Kravet til tilgjengelighet må ikke forbigås og skal vurderes som andre krav til byggverk.

Løsningene må imidlertid ikke komme på kant med viktige sikkerhetsmessige hensyn som for eksempel hensynet til rømning ved brann. Ofte vil gode løsninger som kan brukes av alle også innebære gode rømningsveier for funksjonshemmede. Dette kan for eksempel gjelde et universelt utformet inngangsparti som er tilgjengelig for alle. For enkelte løsninger kan det imidlertid være konflikt mellom hensynet til tilgjengelighet og branntekniske hensyn. Trapper er normalt et hinder for bevegelseshemmede. Trapper kan ofte unngås i inngangspartiet, men mellom etasjene inne i et bygg vil det være behov for trapper som rømningsvei fordi heis normalt ikke kan benyttes ved brann.

Der utforming og tilpasning i en bygning ikke kan kompensere for en funksjonssvikt, må det erkjennes at det oppstår hindre for personer med nedsatt funksjonsevne. Brannsikkerheten kan bli bedre, men samlet gir norske krav til brannsikring av bygninger og beredskapen i kommunene tilfredsstillende sikkerhet. Vi må imidlertid ikke legge til grunn at de tilpasninger vi har i dag er fastlagt en gang for alle. Ved teknologisk utvikling og nyskapning kan nye og bedre løsninger skapes. Det er for eksempel utviklet bårer med hjul som gjør det mulig å evakuere bevegelseshemmede ned trapper. Båren kan betjenes av en person. Regjeringen ser positivt på at bransjen reiser problemstillingen om rømning ved brann. Slik kan nye kreative universelt utformede løsninger utvikles. Noe av hensikten med handlingsplanen for økt tilgjengelighet er nettopp å bringe frem gode løsninger. Regjeringen tar derfor gjerne imot forslag til løsninger som fjerner hindringer i forbindelse med det videre arbeidet med planen. Nye gode løsninger og utforming av bygninger etter prinsippet om universell utforming vil kunne gi bedre tilgjengelighet og bedre rømningsveier for alle.