Historisk arkiv

Unge har muligheter på boligmarkedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av kommunal- og regionalminister Erna Solberg sendt de ti største regionavisene i landet

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H)

Unge har muligheter på boligmarkedet

Innlegg sendt de ti største regionavisene i landet

Ikke siden midten av 1980-årene er det bygget så mange boliger som nå. Ca. 30 000 boliger ble igangsatt i 2004, og foreløpige tall viser at den høye byggetakten fortsetter i 2005. Oslo er på Europa-toppen i boligbygging. Den rekordhøye boligbyggingen viser at regjeringens boligpolitikk virker.

Økningen i boligpriser kan være en utfordring for førstegangsetablerende. Å legge til rette for ungdommens boligetablering er ett av regjeringens satsingsområder. Den rekordlave utlånsrenten gjør at mange unge kan kjøpe en god bolig med akseptable boutgifter. I følge statistikk utarbeidet av ECON for eiendomsmeglerbransjen har både enslige og unge par halvert renteutgiftene de siste fem årene. Regjeringen ønsker å videreføre en politikk som opprettholder det lave rentenivået. Mens en enslig førstegangsetablerer i 2001-2002 brukte 30 prosent av inntekten på renteutgifter, bruker man tilsvarende 10 prosent i 2004-2005. For et ungt par er de tilsvarende tallene 17 og 8 prosent.

Spesielt ungdom som kjøper brukte leilighet utenfor bykjernen har nå mulighet til å kjøpe en bolig til en overkommelig pris. Noen realiserer også den urbane boligdrømmen ved å kjøpe eller leie sammen med andre i bykjernene. Et godt tilbud av leieboliger, særlig i Oslo, gir samtidig muligheter for dem som ønsker å leie for en periode. Mangfoldet i boligmarkedene gjør ulike valg og prioriteringer mulige.

Unge i etableringsfasen har ofte lite egenkapital og en usikker jobbsituasjon. Husbankens startlån, som formidles via kommunene, har vist seg å være en fleksibel og treffsikker ordning for ungdom. Kommunene ga mer enn 7000 slike lån i 2004. De fleste startlånkundene er under 35 år. Mer enn halvparten bor i leid bolig før de kjøper bolig.

Regjeringens har styrket bostøtten med 350 millioner kroner i perioden 2002-2004 og ytterligere i 2005. Forbedringene har også bidratt til å trygge unges boligsituasjon, spesielt for barnefamilier og i områder med høye boligpriser.

En politikk for et velfungerende boligmarked er den sikreste garantien for å gi ungdom muligheter i boligmarkedene. En målrettet startlånsordning sikrer det ekstra løftet mange unge trenger for å kjøpe en bolig.