Historisk arkiv

Universell utforming på den politiske dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innledningsinnlegg av statssekretær Roger Iversen på konferanse for statlige etater om universell utforming i byggsektoren 28. april 2005

Statssekretær Roger Iversen

Universell utforming på den politiske dagsorden

Innledningsinnlegg på konferanse for statlige etater om universell utforming i byggsektoren 28. april 2005


Lysark 1: Presentasjon ( Lysark)

Lysark 2: Formål med konferansen ( Lysark)

Det er veldig hyggelig for meg å få anledning til å holde innledningsinnlegget på denne konferansen for statlige etater om universell utforming innen byggsektoren. Dette er en konferanse med deltakere fra flere departementer og ytre etater som alle har meldt inn tiltak til Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet i samfunnet innenfor sektoren bygg og uteområder. Totalt ble ca. femti tiltak innmeldt til handlingsplanen under dette temaet.

Konferansen i dag skal være en møteplass for statlige etater. Fokuset er rettet mot gjensidig orientering, informasjon og oppdatering av planer og tiltak innenfor feltet tilgjengelighet/universell utforming av boliger, bomiljø, bygninger og utemiljø. Gjensidig orientering for hverandre i forhold til planlagte aktiviteter er viktig for at staten skal kunne framstå som samordnet og koordinert! At statens innsats innenfor tilgjengelighetsområdet koordineres, er en sentral og viktig målsetting for Regjeringen. Denne konferansen håper jeg vil bidra til dette.

Konferansen i dag er todelt:

  1. Første del av dagen vil være preget av foredrag av inviterte deltakere og av arrangerende etater.
  2. Andre del av konferansen blir i større grad en arena for mer aktivitet da blant deltakerne. De berørte departement og ytre etater skal nå selv orientere hverandre og diskutere ulike tilnærminger for tiltakene i handlingsplanen. Utveksling av denne type informasjon anser vi er svært viktig for å kunne tenke helhetlig innenfor området.

Lysark 3: Regjeringens handlingsplan for å øke tilgjengeligheten i samfunnet ( Lysark)

Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne – plan for universell utforming innen viktige samfunnsområder ble lagt fram i november i fjor. Den er femårig, og vi er allerede godt inne i det første året for handlingsplanen. Handlingsplanen legger vekt på å utvikle et mer tilgjengelig samfunn gjennom sektoransvarsprinsippet og strategien universell utforming.

På nåværende stadium er det derfor spesielt interessant å få informasjon om tiltakenes status og planlagte aktiviteter. Det er også interessant å gjensidig orientere hverandre om hvordan departementene planlegger å følge opp de innmeldte tiltakene.

Regjeringen ønsker å synliggjøre sin satsing på økt tilgjengelighet i samfunnet gjennom bruk av kvalitetsprinsippet universell utforming. Å arbeide for at samfunnet i større grad skal bli tilgjengelig for alle er ikke en politikk for spesielt interesserte eller spesifikke brukergrupper, og skal derfor heller ikke være et spesialområde. Dette er tiltak som er viktig for alle, og som skal sikres gjennom departementenes sektoransvar. Regjeringen har likevel valgt å knytte årlig stimuleringsmidler til handlingsplanen. Disse skal bidra til å sette fokus på universell utforming utover det som gjøres gjennom de ordinære budsjettene.

Lysark 4: Bolig- og bygningspolitikken ( Lysark)

Innenfor Regjeringens bolig- og bygningspolitikk er ett av hovedmålene å øke antallet boliger og bygninger med universell utforming. Dette skal stimuleres gjennom økonomiske og juridiske virkemidlene:

  • Husbankens låne- og tilskuddsordninger skal målrettes bedre. Universell utforming vil blant annet inngå som ett av tildelingskriteriene i Husbankens nye boliglån. Dette boliglånet skal være tilgjengelig fra 1. juli 2005.
  • På den juridiske siden vil jeg vise til at det nå pågår et arbeid med en fullstendig gjennomgang av plan- og bygningsloven. Bygningslovutvalget er i mandatet for sin andre delutredning spesielt bedt om å vurdere:
    1. om lovgivningen ivaretar tilgjengelighet for funksjonshemmede og
    2. om loven skal gå lenger i å stille krav til byggverk enn det den gjør i dag.
  • Bygningslovutvalget skal levere sin andre innstilling i juni 2005.
  • Byggeforskriftene som virkemiddel for økt tilgjengelighet til og i bygg vil videre vurderes på basis av bygningslovutvalgets arbeid.

I forkant av bygningslovutvalgets arbeid pågår et arbeid i Statens Bygningstekniske etat med å vurdere muligheten for å ta prinsippet om universell utforming inn i teknisk forskrift. Et forslag om dette vil komme på høring i løpet av forsommeren.

Men, det er ikke bare økonomiske virkemidler eller endringer i lover og forskrifter som bidrar til økt tilgjengelighet og til at en økende andel av bolig- og bygningsmassen blir universelt utformet. Informasjon er i tillegg et viktig virkemiddel.

Lysark 5: Informasjon og kunnskap ( Lysark)

Regjeringen mener at det også er viktig å fokusere på virkemidler som informasjon og kompetanse. Forskning har vist at det er mangelfull kunnskap blant sentrale aktører om hva som er gode løsninger for alle. For å kunne bidra til økt kompetanse er Husbankens tilskuddspost til informasjon og kompetansehevingstiltak derfor kraftig styrket.

Det er svært viktig at det tas høyde for prinsippet om universell utforming allerede i planleggingsfasen. Det vil da ikke medføre vesentlig høyere kostnader å bygge boliger og bygninger som er tilgjengelige for alle. Det som er dyrt og kostnadskrevende, er å gjøre utbedringer og tilpasninger i ettertid.

For å øke involverte faggruppers kunnskap og bevissthet om kvalitetsprinsippet universell utforming ved utforming av boliger, bygninger og bomiljøer, har Regjeringen foreslått at Husbanken og Statens bygningstekniske etats roller som kompetansesentre overfor kommuner og byggebransjen skal styrkes.

Etatene skal også bidra til samordning på bolig- og bygningssektoren slik at statens innsats på området blir koordinert.

Styrket satsing på informasjons- og kompetansehevingstiltak vil bidra til å øke relevante faggruppers kunnskap og bevissthet om hva som er gode tilgjengelighetsløsninger for personer med ulike typer funksjonsnedsettelser eller hva som er gode, brukbare løsninger for alle i ulike faser av livet.

Forbrukerperspektivet er også viktig i denne sammenheng. Det er derfor et sentralt mål å i tillegg bevisstgjøre folk flest om fordeler ved å velge boliger som er brukbare i alle livets faser. Flere boliger og bygninger med universell utforming er lønnsomt både på:

  • individnivå – folk flest ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig

    og på
  • samfunnsnivå – folk kan fortsette å bo i egen bolig selv etter at de får ulike typer eller grader av funksjonsnedsettelser. Dette innebærer store besparelser i forhold flytting til institusjon.

Personer i alderen femti pluss er en viktig målgruppe for slik forbrukerrettet informasjon. Undersøkelser den siste tiden viser at det i denne befolkningsgruppen stadig er en økende etterspørsel etter enkle og tilgjengelige boliger. Dette er ofte også en svært kjøpesterk gruppe, der bruk av statlige tilskuddsordninger ikke har vesentlig effekt. Kunnskap og informasjon om kvalitetsprinsippet universell utforming vil derimot være svært viktig for å bevisstgjøre denne gruppen.

Økt etterspørsel vil også medvirke til økt produksjon av denne type boliger.

I fjor resulterte samarbeidet mellom Husbanken og Statens bygningstekniske etat blant annet i temaveilederen ”Bygg for alle”. Denne er et hjelpemiddel ved planlegging, prosjektering, nybygging og ved utbedring av eksisterende byggverk. Veilederen fremmer bruk av universell utforming som kvalitetsprinsipp, og er et hjelpemiddel i kommunenes byggesaksbehandling. Den kan også være nyttig til bruk innen andre sektorer.

Husbanken og Statens bygningstekniske etat utarbeider nå for tiden et kompetansehevingsprogram – i Regjeringens handlingsplan omtales dette som tiltak A15. Tiltaket er nå klarere definert og programmet kalles ”Informasjonsprogrammet om universell utforming i byggsektoren”. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom etatene og bygger videre på etatenes tidligere samarbeidsprosjekt innen tematikken tilgjengelighet – universell utforming innen byggsektoren. Prosjektlederne vil orientere nærmere om sine planer senere på konferansen.

Konferansen i dag er ett av tiltakene i Husbanken og Statens bygningstekniske etats informasjonsprogram. Initiativet er spennende og etter det jeg har kjennskap til, relativt nyskapende. Forhåpentligvis vil også konferansen bli en møteplass som bidrar til statlig samordning innen feltet.

Til slutt, vil jeg ønske både arrangører og deltakere lykke til med konferansen!