Historisk arkiv

Vesentlig bedring i kommunenes netto driftsresultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Svarinnlegg av statssekretær Just Hjalmar Johansen sendt Kommunal Rapport 18. mars 2005

Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kommunal- og regionaldepartementet

Vesentlig bedring i kommunenes netto driftsresultater

Svarinnlegg sendt Kommunal Rapport 18. mars 2005

Kommunesektoren hadde et samlet netto driftsresultat på 2,4 prosent for 2004. Dette er en betydelig forbedring fra 2003 da kommunesektoren hadde et netto driftsresultat på 0,6 prosent.

I Kommunal Rapport den 17. mars slo avisen opp at kommunene hadde dårlig resultat. Kommunal Rapport påstod at kommunene hadde et netto driftsresultat på 0,4 prosent. Videre ble det påstått at refusjonen av moms knyttet til investeringsregnskapet, som ble inntektsført i driftsregnskapet, var med på å blåse opp netto driftsresultat kraftig. Dette er ikke riktig.

I 2004 ble det utbetalt 9,3 milliarder kroner i momskompensasjon. Dette tilsvarte anslaget som ble lagt til grunn for reduksjonen i kommunenes frie inntekter i statsbudsjettet for 2004. Tallene inkluderer både momsrefusjon for anskaffelser i investeringsregnskapet og i driftsregnskapet. Det bør derfor ikke herske noen tvil om at det trekket som ble foretatt i kommunenes rammetilskudd (driftsregnskapet) har blitt refundert med et like stort beløp gjennom den generelle momskompensasjonsordningen (driftsregnskapet) på landsbasis. Det betyr at momsrefusjonsordningen ikke har hatt noen betydning for samlet driftsresultat i kommunesektoren.

Kommunesektoren hadde i 2004 en realvekst i de samlede inntektene på knapt 7 milliarder kroner, tilsvarende 3,5 prosent. Dette er den høyeste inntektsveksten i kommunesektoren siden 1997. Det skulle bare mangle om ikke den sterke inntektsveksten, sammen med den effektiviseringen som har skjedd i kommunesektoren, ikke skulle gi seg utslag i en gradvis forbedring av balansen i kommuneøkonomien. Selv om inntektsveksten for 2005 ikke er like sterk som for 2004, har kommunesektoren med de gode resultatene for 2004, et meget godt grunnlag for å oppnå en forbedret balanse i kommuneøkonomien også for 2005.

Det er også svært gledelig for kommunesektoren at den nasjonale brukerundersøkelsen som TNS Gallup foretok på oppdrag fra blant annet Kommunal- og regionaldepartementet, viser at innbyggerne er blitt mer fornøyde med de kommunale tjenestene. Det er likevel i mange kommuner et betydelig potensial til fortsatt å effektivisere driften og å tilpasse tjenestetilbudet bedre til brukernes behov, særlig ved å tilrettelegge for større valgfrihet.