Historisk arkiv

Internasjonalt arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet deltar aktivt i fora som utformer global bolig-, by- og bosettingspolitikk. Representanter fra departementet og underliggende etater spiller også en aktiv rolle i nordisk og europeisk politikk på disse feltene, blant annet som eksperter i flere arbeidsgrupper og programmer. Nedenfor omtales de viktigste internasjonale organisasjonene som Kommunal- og regionaldepartementet deltar i.

Globalt nivå

 

UN-Habitat

UN-Habitat er FNs bosettingsprogram og arbeider med bolig-, bygg- og byutviklingsspørsmål. Organisasjonens mandat fra Generalforsamlingen er å bidra til utvikling av bærekraftige byer og tettsteder, og gode boliger til alle. Organisasjonen har hovedansvaret for å følge opp FNs tusenårsmål Hovedmål 7, mål 11; om å bedre levekårene for minst 100 millioner slumbeboere innen 2020, og bidrar til FNs arbeid med øvrige tusenårsmål som å halvere antallet fattige, økt tilgang til rent vann og gode sanitærforhold, kvinners likestilling m.v.

 
UN-Habitat fokuserer spesielt på de utfordringer den stadig tiltakende urbaniseringen av utviklingslandene fører til. I løpet av de kommende tiår vil antall beboere i byenes slumområder fordobles fra en til to milliarder og huse majoriteten av verdens fattige. Samtidig vokser byene fysisk på måter som vil utfordre klimamålsettingene og andre viktige miljømål. UN Habitat legger særlig vekt på å bistå utviklingsland med å utvikle boligpolitikk, godt lokalt styresett, planleggingssystemer, lokalt tilpassede finansieringsløsninger for slumoppgradering og byutvikling og lignende.

 
Norge er medlem av "Governing Council", det styrende organ for organisasjonen som har møte annethvert år, og er en av de finansielle hovedbidragsyterne til programmet. Bidragene gis over bistandsbudsjettet. Norges deltakelse i UN Habitat og kontakten med organisasjonen ivaretas i et tett samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet og Utenriksdepartementet. Kommunal- og regionaldepartementet har et fagansvar i forhold til de fagtema organisasjonen arbeider med mens Utenriksdepartementet ivaretar FN- og bistandspolitiske problemstillinger.

Cities Alliance (CA)

Cities Alliance (CA)  er en koalisjon mellom byer i utviklingsland og deres utviklingspartnere initiert av UN-Habitat og Verdensbanken. Disse, et titalls donorland og flere andre samarbeidspartnere deltar i koalisjonen. Formålet er å bekjempe fattigdom ved å bidra til slumforbedring og utvikle strategier for bærekraftig byplanlegging. Alliansen assisterer byene med å utvikle strategier for bærekraftig finansiering og tiltrekke seg langsiktig kapital for investeringer i infrastruktur og andre tjenester. Norge er medlem av styringsorganet for organisasjonen. Deltakelsen ivaretas i et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

World Urban Forum (WUF)

WUF er et faglig rådgivende organ for UN-Habitat, med fokus på bærekraftige byer. WUF arrangeres hvert annet år mellom UN-Habitats styremøter. Forumet består av utstillinger, paneldebatter, seminarer og ulike presentasjoner. Deltakere er fagfolk fra det sivile samfunn og offentlig virksomhet. WUF-arrangementene har blitt viktige faglige internasjonale arenaer med store deltakerantall. Norge v/Kommunal- og regionaldepartementet bidrar aktivt i forumet.

World Urban Forum IV
FNs bosettingsprogram, UN Habitat, inviterer til det fjerde World Urban Forum -WUF IV - i Nanjing, Kina 3.-7. november 2008. Forumet er UN Habitats globale fagkonferanse om bosetting og byutviklingsspørsmål og samler flere tusentalls fagfolk fra hele verden. 


Hovedtema for WUF IV er ”Harmoniske byer”. Alle som ønsker det har mulighet for å delta med utstillinger, seminarer eller ulike presentasjoner. Forslag til arrangement må sendes inn til UN Habitat i løpet av tidsrommet 10. september – 10. desember 2007. UN Habitat har utarbeidet kriterier for utvelgelsen av hvilke arrangementer som skal inkluderes på forumet, se linker til deres nettsider under. Kostnadene ved arrangementene må dekkes av den enkelte arrangør.


Nyheter

Seminar i Bergen om fattiges adgang til lov og rett, - eiendomsrett 

FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE), i samarbeid med Statens Kartverk arrangerte 10.-11. april, et seminar i Bergen med tema ”Fattiges adgang til lov og rett i UNECE regionen”. (http://www.statkart.no/Engelsk/Cadaster_and_Land_Registry/Property_Centre/wpla/

Bolig og landkomiteen i  UNECE har en ”Arbeidsgruppe for Landadministrasjon” (WPLA) som har arbeidet med disse problemstillingene i lang tid. Statens kartverk har hatt en sentral rolle i dette arbeidet.

Fokus for seminaret var presentasjon og diskusjon av de konklusjonene ”Kommisjonen for fattiges adgang til lov og rett” har fremlagt. Kommisjonen har nå avsluttet sitt virke. Mer informasjon om kommisjonen finnes på UD hjemmesider (utviklingssamarbeid) eller på kommisjonens egne sider http://www.undp.org/legalempowerment/

Rapportene fra arbeidsgruppene er nå ferdig og et sammendrag av alle rapportene er nå tilgjengelig på norsk på UDs side. Fokuset for seminaret var først og fremst på rapporten om eiendomsrett. 

Kortversjonene på norsk:

- Fattiges adgang til lov og rett
- Makt til fattige gjennom eiendomsrett
- Mot en ny global samfunnskontrakt - arbeiderrettigheter i kampen for fattiges adgang til lov og rett
- Retten til å drive business
- Veikart for fattiges adang til lov og rett

Innlegg og presentasjoner vil bli gjort tilgjengelig på Kartverkets sider.

  

Europeisk nivå

 

UN-Economic Commission for Europe – Committee on Human Settlement (ECE) 

ECE er FNs regionale kommisjon for Europa. Formålet med organisasjonen er å bidra til bærekraftig økonomisk vekst hos de 56 medlemslandene. Komiteen for bolig- og landspørsmål arbeider med problemstillinger knyttet til boligsektoren, byutvikling og landspørsmål. Norge deltar på de årlige komitémøtene og har bidratt med ekspertbistand på flere områder, bla veiledningsmateriale på boligspørsmål. Kartverket er Norges representant i arbeidsgruppen på landspørsmål. Komiteen har et spesielt fokus på Øst-Europa som har store utfordringer på boligsektoren.

European network for housing research (ENHR)

Norge v/ Husbanken er medlem i ”European network for housing research” og deltar i deres seminarvirksomhet.

Standardisering på byggområdet

Utvikling av internasjonale standarder på byggeområdet er vesentlig for konkurranseforhold, byggekostnader og forenklet kommunikasjon i byggeprosessen. Statens bygningstekniske etat bidrar med finansiering til Standard Norge, og deltar i europeisk samarbeid om utvikling av standarder på byggeområdet. For mer informasjon se www.standard.no.

Byggevaredirektivet

Byggevaredirektivet er et EU- direktiv som omfatter regler om dokumentasjon av produkter til bruk i bygg. Målet med er å sikre at produkter og byggevarer som produseres eller omsettes for å inngå i byggverk har de egenskapene som er nødvendige for at byggverket skal oppfylle de krav som er satt til det i eller i medhold av plan- og bygningsloven. Det er derfor det er innført plikt for enhver byggevareprodusent til å sørge for at varens egenskaper er dokumenterte før den markedsføres.

EU´s byggevaredirektiv (direktiv 89/106/EØF) legger opp til at standardiseringsarbeidet gjennom CEN i Europa skal bidra til å gjennomføre de grunnleggende krav til helse, miljø, sikkerhet og brukbarhet som er regulert i direktivet. Direktivet bygger på de samme prinsipper for krav til forskrifter og utfyllende standarder som har vært benyttet i Norge i lang tid med referanse til Norsk Standard i byggeforskriften. Bruk av Norsk Standard dokumenterer at forskriftskravene er oppfylt.

Statens bygningstekniske etat skal føre tilsyn med at ordningen virker etter hensikten og kan forby markedsføring av produkter som ikke har dokumenterte egenskaper.

  • Statens bygningstekniske etat deltar, som EFTA- representant, i Det fast byggeutvalg (Standing Committee on Construction) som har til oppgave å vurdere alle spørsmål som stilles i forbindelse med implementering av byggevaredirektivet.
  • Statens bygningstekniske etat deltar i Forberedelseskomiteen for Det faste byggeutvalg.
  • Statens bygningstekniske etat deltar i den europeiske gruppen for utpekte tekniske kontrollorganer som organiserer sertifiserings og inspeksjonsorganer og prøvelaboratorier for å befordre gjensidig aksept av tester og kontroller mellom EØS- landene.
  • Statens bygningstekniske etat deltar i EU- kommisjonens arbeidsgruppe for brannsikkerhet (Fire Regulators Group).
  • Statens bygningstekniske etat deltar i EU- kommisjonens arbeidsgruppe for byggevareprodukter som er i kontakt med drikkevann. (Regulators Group for Construction Products in contact with Drinking Water)
  • Statens bygningstekniske etat deltar i EU- kommisjonens arbeidsgruppe som ser på krav til og bruk av farlige stoffer i byggvareprodukter. (Working Group of the Standing Committee on Regulated Substances in Construction Products.)

Mer informasjon om Byggevaredirektivet finnes på sidene til Statens bygningstekniske etat.

Heisdirektivet

EU- kommisjonen har et fast heisutvalg med ansvar for oppfølging av heisdirektivet. Statens bygningstekniske etat deltar, som EFTA- representant, i heisutvalget.

Energidirektivet

Direktivet, som er hjemlet i artikkel 175 i EU-traktaten, har som formål å forbedre bygningers energibruk. Bakgrunnen for direktivet er at det finnes et betydelig potensial for energieffektivisering i bygningssektoren som kan bidra til både redusert utslipp av klimagasser og økt forsyningssikkerhet.

Statens bygningstekniske etat deltar, som EFTA- representant, i Det faste utvalget for energiytelse i bygg (Standing Committee on Energy Performance in Buildings) sammen med Olje- og energidepartementet som er hovedansvarlig.

Andre EU- relaterte fora innen bygg

  • Statens bygningstekniske etat deltar i Koordineringskomite for handlingsplanen Competitiveness of the European Construction Industry. Øvrige deltakere er: en representant fra hvert av EUs medlemsland og en representant fra organisasjonssammenslutninger på bygg fra hvert av landene, samt de av EU- kommisjonens DG som har byggrelaterte interesser.
  • Statens bygningstekniske etat deltar i European Construction Network. Nettverket er opprettet av medlemslandene i EU og utgjør en uformell komitè, hvor kommisjonen, Norge og European Construction Forum (som består av bransjerepresentanter) inviteres til jevnlige møter av formannskapslandet.

Green Building Policy network

Kommunal- og regionaldepartementet deltar i et internasjonalt nettverk (foreløpig med flest representanter fra europeiske land) med formål å formidle informasjon via Internett- portal om landenes virkemidler for en mer miljøvennlig bolig- og byggsektor.

Nordisk nivå

 

Nordisk samarbeid


Bolig- og bygningsmyndighetene i de nordiske land har i en årrekke hatt et eget samarbeidsområde under Nordisk Ministerråd. En serie publikasjoner fra denne perioden finnes på Nordisk Ministerråds hjemmeside:

  •  Norden, de nordiske landenes offisielle samarbeid. 

Under en større reorganisering av Nordisk Ministerråd (NMR) i 2005 ble antallet formelle samarbeidsorgan i NMR redusert fra 18 til 11, og deler av oppfølgingen knyttet til bolig- og bygg området ble overført til Ministerrådet for Næring-, energi- og regionalpolitikk. Boligministerne fra de nordiske land, samt Polen og Baltikum, vedtok i 2004 en handlingsplan som skulle gjennomføres over flere år: Action Plan for Increased Exchange in the Building Sector between Countries in the Northern Dimension region. En serie prosjekter gjennomføres under handlingsplanen i årene 2005 – 2007. Samarbeidet på sektoren mellom de nordiske land søkes i dag for øvrig ivaretatt via andre eksisterende samarbeidskanaler. De nordiske bygningsmyndigheter samles i et fast årlig møte.