Historisk arkiv

Oppsummering fra møte i kontaktgruppen 13. januar 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Europapolitisk forum

Europapolitisk forum

Oppsummering fra møte i kontaktgruppen 13. januar 2005

Møte i kontaktgruppen mellom sentrale, regionale og lokale myndigheter samt Sametinget, 13. januar 2005

Neste møte i Europapolitisk lokal- og regionalforum

Europapolitisk regional- og lokalforum er et ledd i oppfølgingen av regjeringens europapolitiske plattform (les mer på Europaportalens sider om forumet). Neste møte i forumet finner sted i Bodø den 4. februar fra kl. 10:30 til 16:00. Det vil bli ledet av statssekretær Traavik fra UD og stassekretær Hætta fra KRD. Møtet vil fokusere på nordområdeene og norsk samarbeid med EU og Russland. Temaer som tas opp på møtet vil være Arktisk Råds klimarapport fra november 2004, olje/gass/energi-utvikling i nord, EUs marine strategi, EØS-finansieringsordningene, EUs nye regionalpolitikk og regelverk for regionalpolitisk statsstøtte samt Østlandssamarbeidets Østersjøstrategi. Innkalling til møtet med bakgrunnsdokumentasjon sendes ut mandag 24. januar.

Det var enighet i kontaktgruppen om følgende:

  • De ulike innledningene skulle være relativt korte, 5 til 10 minutter lange.
  • Det er hensiktsmessig å innkalle fagpersoner til å holde innledningene i de tilfeller der dette ville tilføre den politiske debatten nødvendig faktainformasjon.
  • Bakgrunnsnotater om de ulike temaene på dagsorden vil bli distribuert i forkant til forumets medlemmer. Notatene vil inkludere spørsmål/problemstillinger til debatt under forumet.

Revisjon av tiltakslisten og statusrapport

Kontaktgruppen var enig om at tiltakslisten for gruppens arbeid fremover skulle inkluderes i statusnotatet. Statusnotatet legges frem for Europapolitisk forum ifm. møtet i Bodø til orientering og publiseres på Europaportalen.

Eventuelt

Det ble tatt opp tre saker under dette punktet.

a) Nasjonal konferanse om EUs nye regionalpolitikk

b) Status for EØS-finansieringsordningene

c) Orientering om KS’ EØS-opplæringsmoduler

Ad a) Tentative datoer for konferansen er satt til 10. og 11. mai. Det legges opp til atkommunal- og regionalminister Solberg åpner konferansen. Konferansens formål er å gjennomgå og diskutere hvilke mulige konsekvenser endringene i regelverk for regionalpolitikk og statsstøtte vil få for Norge (statsforvaltning, kommunesektor, næringsliv, aktører i prosjektsamarbeid). Konferansen vil også fokusere på EØS finansieringsordningene. Det vil bli arrangert ulike workshops i tilknytning til konferansen.

Ad b) Den 11. ds ble MoU med Slovakia undertegnet. For informasjon om EØS-finansierinsordningene vises til sidene på Europaportalen samt EØS-databasen.

Ad c) KS orienterte om sitt arbeid med de planlagte EØS-opplæringsmodulene, utviklet i samarbeid med Høgskolen i Lillehammer, og som er et av tiltakene under Europapolitisk plattform. Man tar sikte på å avvikle to pilotkurs i Lillehammer og i Tromsø, hhv. 12. – 14. april og i månedsskiftet mai/juni. Opplæringsmodulene vil bestå av tre kurs i Norge samt ett i Brussel. Det vil også være mulig å oppnå studiepoeng for kurset, som ledd i en Mastergrad tilbudt ved Høgskolen i Lillehammer.

Neste møte i Kontaktgruppen ble satt til 31. mars d.å.