Historisk arkiv

Oppsummering fra møte i kontaktgruppen 2. september 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Europapolitisk forum

Europapolitisk forum

Oppsummering fra møte i kontaktgruppen 2. september 2004

1. Kompetansehevingstiltak

KS orienterte om arbeidet med å utforme et modulbasert vekttallskurs om EU og EØS, spesielt tilpasset ulike behov innenfor fylkes- og kommunalsektoren. Opplegget skal være fleksibelt i forhold til geografiske og næringsmessige forskjeller i regionene, og innpasses i semiarrekker/kurssamlinger for å gjøre det tidsmessig mest mulig praktisk å delta. Modulene skal kunne gjennomføres i løpet av et halvår. Oppdraget er gitt til Høgskolen i Lillehammer, som har begynt å utvikle kursdokumentasjonen. Kurset skal etter planen være klart innen utgangen av 2004. Det er etablert en tilhørende arbeidsgruppe der Statskonsult er representert. Det er nyttig i lys av den rolle Statskonsult har i forhold til kompetanseheving i sentralforvaltningen på EU/EØS.

2. Statskonsults prosjekt "regionalisering i EU - konsekvenser for norsk forvaltning”

Statskonsult orienterte om bakgrunn og status for prosjektet som finansieres av AAD. Mandatet er svært åpent og det er viktig å single ut problemstillinger som er til nytte for flere. Det ble påpekt at det allerede foreligger mye kartleggingsarbeid om regionale- og lokale myndigheters kontakt til EU, og at en bør se på hvordan slik kartlegging kan brukes operativt. Arbeidet bør avgrenses i forhold til det som foreligger av forsknings- og utredningsarbeid på feltet. Enighet om at Statskonsult inviteres til å redegjøre på nytt når problemstillingene er nærmere spesifisert.

3. EØS-finansieringsordningene

UD orienterte om status i prosessen med de nye EØS-finansieringsordningene. Sekretariatet er nå på plass i Brussel og vil ta imot søknader fortløpende når MoUer med de enkelte mottakerland er inngått. Norske myndigheter arbeider for å bidra til norske fagmiljøers engasjement, bl.a. ved å skape møteplasser for relevante aktører. Viktig at norske fagmiljøer selv er aktive når det gjelder å skape kontakt. Regional- og kommunalsektoren vil bli prioritert i sentrale land som Polen og i de baltiske land. De første MoUene blir trolig undertegnet i oktober/november med Polen, Tsjekkia og Latvia, som er kommet lengst i prosessen med fomulering av prioriteringer. De undertegnede MoUene vil bli lagt ut på Europaportalen.

4. Spesialutvalgene og lokalt og regionalt nivå – behov og tiltak for bedre informasjonsflyt

Oppfølgingen av tiltakspunktet om tettere dialog til fagdepartementene har blitt forskjøvet i tid i påvente av ferdigstillingen av Europaportalen og EØS notatdatabasen. Åpningen av Europaportalen har allerede medvirket til en bedre informasjonsflyt. Når EØS-notatdatabasen er på plass vil også denne være et verktøy til hjelp. Lederne for relevante spesialutvalg inviteres til neste møte i kontaktgruppen for å diskutere behov og muligheter for en tettere dialog fremover.

5. EUs fremtidige regionalpolitikk og regionalpolitisk statstøtte

KRD orienterte om status i arbeidet med ny regionalpolitikk. Utkast til nytt regelverk for strukturprogrammene ble presentert i juli. Prosessen skal være ferdig innen utgangen av 2005. Innen regionalpolitikken er behandlingen av de nye Interreg-programmene av spesiell interesse for Norge. Aktuelle problemstillinger er bl.a. geografien i de fremtidige programmene, sjøgrenser, Interreg IIIB-programmer som overlapper hverandre, de nye nabolandsprogrammene og fremtidig Interreg IIIC. KRD redegjorde for EUs arbeid med nytt regelverk for regionalpolitisk statsstøtte. Fra norsk side legges det vekt på følgende:

1. Definisjonen av arktiske regioner med kontinuerlig befolkningsnedgang bør omfatte de gamle mål 6-områdene (t.o.m. Nord-Trøndelag).

2. En bør arbeide for fleksibilitet i anvendelsen av statsstøtteregelverket når det geografiske virkeområdet skal fastlegges (en bør ha mulighet til å bytte ut sterke regioner innenfor et område med svake regioner tilhørende et annet område).

3. Høyere støtteintensitet i områder med lav befolkningstetthet enn det som er foreslått av Kommisjonen.

Innspill fra norsk side ble oversendt Kommisjonen via ESA 2. juli. Formelt utkast til nytt statsstøtteregelverk vil komme fra Kommisjonen nærmere jul.

6. Eventuelt

Neste Europapolitisk forum foreslås lagt til Tromsø.

Konferansen om EUs regionalpolitikk er flyttet til første halvår 2005.

Enighet om å ta en kort gjennomgang av tiltakslisten på 22 punkter på neste kontaktgruppemøte, for deretter å legge opp til en grundigere gjennomgang etter møtet i Europapolitisk forum i november (om mulig ved et to-dagers kontaktgruppemøte).

Neste møte i Kontaktgruppen er torsdag 7. oktober kl 1100 – 1600.