Historisk arkiv

Forenkling av regelverk skal øke mulighetene for samarbeid i jordbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

21.11.2001

Landbruksdepartementet sender nå ut forslag til nytt regelverk for produksjonstilskudd i jordbruket på høring. Forslaget innebærer en vesentlig forenkling av nåværende regelverk. 10 eksisterende forskrifter samordnes. Dette vil gi bøndene større adgang til samarbeid om produksjonen, fordi tilskuddssystemet ikke vil hindre muligheten til samarbeid og dannelse av driftsselskaper. HøringsnotatetHøringsbrevet21.11.2001

Pressemelding

Nr.: 50
Dato: 21.11.2001

Kontaktperson:

Landbruksminister Lars Sponheim, 22 24 91 01
Underdirektør Anders R. Nordlund, 22 24 93 45

Forenkling av regelverk skal øke mulighetene for samarbeid i jordbruket

Landbruksdepartementet sender nå ut forslag til nytt regelverk for produksjonstilskudd i jordbruket på høring. Forslaget innebærer en vesentlig forenkling av nåværende regelverk. 10 eksisterende forskrifter samordnes. Dette vil gi bøndene større adgang til samarbeid om produksjonen, fordi tilskuddssystemet ikke vil hindre muligheten til samarbeid og dannelse av driftsselskaper.

Bo- og driveplikt forutsettes ivaretatt gjennom konsesjonsregelverket, og forskriften innebærer ingen endringer i forholdet til eierskap for landbrukseiendommer.

Utkast til ny forskrift om produksjonstilskudd i jordbruket er en samordning av 10 eksisterende forskrifter for de ordninger som er definert som produksjonstilskudd. Bakgrunnen for dette er et ønske om å oppdatere regelverket i samsvar med den utvikling som har funnet sted innenfor jordbruket, bl.a. en økende interesse for samarbeid og selskapsdannelser innenfor jordbruksdrift.

Forslaget til ny forskrift tilrettelegger for økt samarbeid og åpner for tilskudd til ulike former for driftsselskap, også i andre produksjoner enn melk. Med vektlegging av økt samarbeid mellom produsentene, vil en bidra til mer interessante arbeidsoppgaver og mer sosiale arbeidsplasser. Dette er viktig for å ivareta rekrutteringen til næringen.

Departementet vektlegger også at gjennom felles drift kan jordbruket oppnå reduserte produksjonskostnader. Med etablering av driftsselskap vil en også bidra til redusert risiko i forbindelse med oppstarting av bl.a. ulik næringsvirksomhet tilknyttet landbruk.

Det har også vært viktig å foreta en juridisk/teknisk revisjon av regelverket, herunder å styrke de rettssikkerhetsmessige aspektene. Arbeidet med forskriftsrevisjonen har vært en del av prosjektet ” Et enklere Norge”.