Historisk arkiv

Forbrukerne er mindre bekymret for å bli syk av mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksdepartementet har siden 1997 gjort undersøkelser i samarbeid med Statens Næringsmiddeltilsyn om ulike spørsmål tilknyttet matrygghet. Årets undersøkelse viser at bekymringen for mat er synkende i befolkningen. (28.06.02)

Forbrukerne er mindre bekymret for å bli syk av mat

Landbruksdepartementet har siden 1997 gjort undersøkelser i samarbeid med Statens Næringsmiddeltilsyn om ulike spørsmål tilknyttet matrygghet. Årets undersøkelse viser at bekymringen for mat er synkende i befolkningen.

Undersøkelsen viser at snaut ^1 av befolkningen er meget eller ganske bekymret for å bli syk av maten de spiser. Dette ligger for eksempel langt under bekymring knyttet til kriminalitet og vold, som bekymrer rundt 70 prosent av befolkningen.

Gå til diagram.

I tillegg til å spørre om bekymring generelt har vi også spurt mer konkret om ulike risikoer knyttet til mat. Her finner vi at bekymring for ulike risikoer tilknyttet mat kun med to unntak går tilbake. Det er bare bekymringen for tilsettingsstoffer og fett som har økt. Bekymringen for kugalskap og salmonella går mest tilbake. Sammenligner vi resultatene fra 2000 og 2002 har andelene som er bekymret gått ned fra 40 prosent til 32 prosent når det gjelder salmonella, og fra 28 prosent til 18 prosent når det gjelder kugalskap. MMI sier i sin kommentar til resultatene at dette er til tross for at begge disse truslene trolig er omtalt mer gjennom de siste to årene.

Gå til diagram.

Når det gjelder bekymring for mat er det noen forskjeller på undergrupper. Gjennomgående er kvinner mer bekymret enn menn og de yngste aldersgruppene er også mindre bekymret en resten av befolkningen.

Fakta om undersøkelsen: Gjennomført av MMI i perioden 11.-20. mars 2002. Telefonintervjuer med 1002 personer som er et landsrepresentativt utvalg. Feilmargin 2-3 prosent på totalutvalget. Flere av spørsmålene er stilt i undersøkelser i 1997, 1998, og i år 2000.

Kontaktperson i Landbruksdepartementet:

Seniorrådgiver Anne Mette Johnsen, tlf. 22 24 91 09,
e-post. Anne-Mette.Johnsen@ld.dep.no

Sist oppdatert 28.06.2002