Historisk arkiv

Ny merkeordning for mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Forskrift om beskyttelse av opprinnelsesbetegnelser, geografiske betegnelser og betegnelser for tradisjonelt særpreg på landbruksbaserte næringsmidler ble fastsatt ved Kronprinsreg.res 5. juli 2002. Les forskriften her. (05.07.02)

Pressemelding

Nr.: 33
Dato: 05.07.2002
Kontaktperson: Førstekonsulent Astrid Zachariassen, tlf 22 24 91 39

Ny merkeordning for mat

Forskrift om beskyttelse av opprinnelsesbetegnelser, geografiske betegnelser og betegnelser for tradisjonelt særpreg på landbruksbaserte næringsmidler ble fastsatt ved Kronprinsreg.res 5. juli 2002.

Formålet med forskriften er å beskytte produktbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler ut fra opprinnelse, geografi og tradisjonelt særpreg. Ordningen har også som formål å sikre et redelig frambud av disse produktene. Forskriften tar utgangspunkt i EUs tilsvarende regelverk på området.

Merkeordningen vil imøtekomme forbrukernes ønsker om å kunne velge kvalitetsprodukter med variert karakter, med utgangspunkt i produktenes framstillingsmåte, kulturelle og historiske opprinnelse. Ordningen vil også være med på å sikre et redelig frambud av disse landbruksproduktene, da forbrukerne ved å velge merkede produkter er sikret at disse oppfyller visse krav om tilknytning eller produksjonsmåte. Etter mønster fra EU-land vil merkeordningen bidra til økt verdiskaping og utnyttelse av markedsmulighetene for landbruksnæringen.

Ordningen vil bli forvaltet av Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) i et samarbeid med Matmerk.

Nærmere beskrivelse av ordningen er gitt på www.matmerk.no under overskriften ”Lovbeskyttet betegnelse”.