Historisk arkiv

100 millioner mer til landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Resultatet av årets jordbruksforhandlinger betyr 100 millioner kroner i økte rammer. Dette gir landbruket en mulighet for samme inntektsvekst som andre yrkesgrupper. Se Sluttprotokoll og Sluttprotokoll (Excel-format) (15.05.2003)

Pressemelding

Nr.: 17
Dato: 15.05.2003

Kontaktperson:

Per Harald Grue, 22 24 91 08,
Ottar Løvik, 22 24 91 05/48 14 04 77

100 millioner mer til landbruket

Resultatet av årets jordbruksforhandlinger betyr 100 millioner kroner i økte rammer. Dette gir landbruket en mulighet for samme inntektsvekst som andre yrkesgrupper.

- Den økonomiske situasjonen er vanskelig og i både stat og kommune har arbeidstagerne godtatt et null-oppgjør. Også jordbruksavtalen må derfor ha en moderat og ansvarlig økonomisk ramme. Det har vi nå klart, sier landbruksminister Lars Sponheim (V).

I forhold til statens opprinnelige tilbud er kuttet i de årlige budsjettoverføringene blitt redusert til -275 millioner mens målprisene og engangsmidlene har økt noe. Sammen med de økte rammene, en betydelig effektivisering og en positiv renteutvikling, gir dette bonden grunnlag for en inntektsvekst på lik linje med andre yrkesgrupper her i landet.

Profil og priser

Resultatet bidrar til en fortsatt rasjonalisering av landbruket. Maksimal melkekvote settes opp fra dagens 225.000 liter til 250.000. Omleggingen av virkemidlene i saueholdet skal gi økt kvalitetsproduksjon og størst inntektsforbedring for de dyktigste produsentene.

Målprisene blir i liten grad endret med unntak av storfekjøtt. Her økes prisen i snitt med 1.90 kroner per kilo. Kornprisen settes ned med tre øre og dette gir grunnlag for at også kraftfôrprisen til landbruket får et tilsvarende prisfall.

- Landbrukspolitikken må forholde seg til en begrensninger :Vi må ta hensyn til at den norske næringsmiddelindustrien sliter i konkurransen med utlandet. De internasjonale rammebetingelsene gjennom WTO gir også visse føringer, sier Sponheim.

Industrien

Ordningene som skal bidra til å sikre likeverdige konkurransevilkår med utenlandsk industri, RÅK, utvides noe i omfang og bevilgningen økes med 10 mill. kroner. Den tar hensyn til virkningen av de økte målprisene og bidrar til å sikre forutsigbare rammer for industrien. For å bedre situasjonen i bakeribransjen settes kornprisen noe ned og tollsatsen for matmel reduseres med inntil 32 øre. Dette kombineres med en sterkere prisovervåking i verdikjeden for korn/matmel og bidrar til en større konkurranse i markedet.

De uavhengige meieriene som produserer konsummelk får et midlertidig tilskudd som gjelder frem til årsskiftet. Da skal en ny markedsordning for melk være på plass.

Miljø

Det etableres et kommunalt miljøprogram og en økonomisk virkemiddelpakke på 105,2 millioner kroner som skal virke fra neste år. Det etableres også et regionalt miljøprogram på 350 millioner kroner som skal gjelde fra 2005 og 400 millioner kroner i 2006.

Regjeringen satser på en mer miljøvennlig matproduksjon og har som mål at 10 prosent av jordbruksarealet skal være økologisk drevet innen 2010. I fjor var den økologiske andelen vel tre prosent. Bevilgningene til økologisk produksjon økes med 11 millioner kroner. Økologisk svineproduksjon er en nysatsing og det innføres et husdyrtilskudd på 250 kroner per økologisk avlsgris og 40 kroner per økologisk slaktegris.

Økonomisk ramme for avtalen. Mill. kroner.

Mill kr

Bevilgning over kap 1150 i 2004

-275

Økte målpriser

200

Engangsmidler

155

Virkning av redusert el-avgift

20

Ramme

100