Historisk arkiv

"Beine veien" til butikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Prosjektet "Beine veien" i Rogaland vurderer nå å opprette et nasjonalt sekretariat som kan gjøre det lettere å få ut lokale matprodukter i butikkene. 21. oktober møter representanter fra prosjektet landbruksminister Lars Sponheim (V) for å presentere arbeidet med "Beine veien". (01.10.2003)

"Beine veien" til butikk

Prosjektet ”Beine veien” i Rogaland vurderer nå å opprette et nasjonalt sekretariat som kan gjøre det lettere å få ut lokale matprodukter i butikkene. 21. oktober møter representanter fra prosjektet landbruksminister Lars Sponheim for å presentere arbeidet med "Beine veien”.

Gårdsbutikker og Bondens marked til tross - det er dagligvarebutikkene som kommer til å bli den viktigste salgskanalen for lokale produkter. Det mener landbruksdirektør i Rogaland Joar Oltedal og styreformann Hallvard Ween i Fagforum for Mat og Drikke. Handelsbladet FK skriver at de to vil spre erfaringene med "Beine veien" ut til resten av landet, og har skrevet brev til landbruksminister Lars Sponheim. Og statsråden er enig i vurderingene av dagligvarekjedenes avgjørende betydning for nisjeprodukter.

-Det er her du finner de store volumene og det er her produsentene virkelig kan få omsatt varene sine. Det viktige, understreker landbruksministeren, er å få til en stabil og forutsigbar leveranse slik at butikkene hele tiden vet hva de får.

Norsk andel opp
I forhold til en rekke andre land har Norge en relativt liten andel lokale produkter i varehyllene, og denne andelen må opp på et høyere nivå, sier statsråden.

-Folk vil vite hvor maten kommer fra og vil gjerne ha både bilde av og telefonnummer til produsenten som står bak. Enkelte steder stiller bonden selv opp i butikken for å informere om varene sine og håndhilser på kundene. Det er klart dette betyr mye for salget, sier Sponheim. Den 21 oktober møter han representanter fra Fylkesmannen i Rogaland, Fagforum for Mat og Drikke og prosjektet "Beine veien".


1. oktober 2003