Historisk arkiv

Dagligvarebransjen priser Sponheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Dagligvarebransjen mener Lars Sponheim (V) har engasjert seg kraftig i arbeidet for trygg mat og jobbet målbevisst for norske butikker og norske produkter. For det fikk landbruksministeren bransjens gjeveste pris. (11.09.2003)

Dagligvarebransjen priser Sponheim

Dagligvarebransjen mener Lars Sponheim (V) har engasjert seg kraftig i arbeidet for trygg mat og jobbet målbevisst for norske butikker og norske produkter. For det fikk landbruksministeren bransjens gjeveste pris.

-Jeg er rørt og svært takknemlig for denne prisen. Vi har alle en felles interesse i å få opp omsetningen av norsk mat og gjøre den enda mer spennende, takket Lars Sponheim. Prisen ble overrakt på den årlige FK-Konferansen i Oslo som er en møteplass for kjøpmenn, kjeder, mellomledd og produsenter .

-Det er helt nødvendig at vi utvikler småskalamat og at vi bygger effektive systemer for dette. Verdiskaping innenfor mat er en nødvendig næringsstrategi og jeg håper vi kan ha en dialog om det videre arbeidet fremover. Jeg lover å arbeide videre med dette, sa Sponheim blant annet på FK-konferansen.

Mot grensehandel
Og her er juryens begrunnelse for hvorfor Sponheim ble årets prisvinner :

Prisvinneren er godt synlig og til tider omstridt
Han har en oppfatning av at forbrukerne er villige til å betale for kvalitet. Derfor har han markert seg sterkt i arbeidet for å fremme større vareutvalg i butikkene. Prisvinneren slår gjerne et slag for lokale produkter og nisjeprodukter. Arbeidet hans har gjort at forbrukerne i dag kan velge mellom et større utvalg varer enn tidligere både i dagligvarebutikkene og gjennom andre salgskanaler.

Årets prisvinner synes også godt i kampen mot grensehandelen. Her har han arbeidet målbevisst for norske butikker og norske produkter selv om han til tider har fått hard medfart i mediene.

Han har engasjert seg kraftig i arbeidet for trygg mat, noe som blant annet har ført til at ansvaret er samlet i ett landsdekkende mattilsyn fra nyttår.

Da han begynte i dagens jobb, tok han over etter en markert, frittalende og kontroversiell forgjenger. Prisvinneren har klart å holde på oppmerksomheten om stillingen og fortsatt fokuseringen på forbrukeren og handelen i et embete som tradisjonelt har lagt mest vekt på helt andre deler av verdikjeden.

Dagligvareprisen 2003 tildeles Lars Sponheim.

Leder for juryen har vært Per Gunnar Rasmussen, forskningsleder på Norges varehandelshøyskole og styreleder i Merkur-programmet. Medlemmer er Bjørn Næss, AC Nielsen Norge, direktør Bjørn Hauge, Anfo (annonsørforeningen) og redaktør Georg Mahisen i Handelsbladet FK (sekretær)

11. september 2003