Historisk arkiv

EU-landene enige om landbruksstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

EU-landene er nå blitt enige om prinsippene for den interne landbruksstøtten. Dette kan gi EU økt fleksibilitet i de kommende WTO-forhandlingene på landbruk. EU-kommisjonens forslag ble på helt sentrale punkter imøtegått av medlemslandene. (26.06.2003)

Pressemelding

Nr.: 28
Dato: 26.06.2003

Kontaktperson:

Statssekretær Leif Helge Kongshaug, 22249102/93063642
Informasjonssjef Ottar Løvik, 22249105/48140477
Avdelingsdirektør Sverre Kvakkestad 91145192

EU-landene enige om landbruksstøtte

EU-landene er nå blitt enige om prinsippene for den interne landbruksstøtten. Dette kan gi EU økt fleksibilitet i de kommende WTO-forhandlingene på landbruk. EU-kommisjonens forslag ble på helt sentrale punkter imøtegått av medlemslandene.

EU- kommisjonen ville i utgangspunktet kutte i den såkalte ”blå støtten” som knyttes direkte opp mot produksjon, antall dyr og arealstørrelse. Her fikk land som Frankrike et betydelig gjennomslag for sitt syn slik at denne støtten i betydelige grad kan opprettholdes som i dag. Særlig gjelder dette for korn og kjøttproduksjon.

EU-kommisjonen ville altså dekoble landbruksstøtten, det vil si gjøre den produksjonsnøytral. Kompromisset ble en fleksibel løsning der EU-landene innenfor en viss ramme fritt kan bestemme hvordan de vil fordele støtten.

- Det har i EU-drøftingene vært understreket behovet for å opprettholde en koblet støtte i områder med høye produksjonskostnader. Dette er langt på vei blitt akseptert i vedtaket som nå foreligger. Dette er samsvar med den norske oppfatningen og vi opplever vedtaket som en støtte for vår linje. Det betyr at man i større grad kan ta hensyn til ekstraordinære kostnader og spesielle nasjonale forhold, sier statssekretær i landbruksdepartementet, Leif Helge Kongshaug (V).

EU kommisjon la også opp til betydelige priskutt på eksempelvis smør og korn, men også her modererte medlemslandene det opprinnelige forslaget.

-Dette er positivt sett med norske øyne. Et stort priskutt ville opplagt ha betydd et større press på norske landbrukspriser. Nå vil det i liten grad påvirke handelen over grensene, sier Kongshaug.

EU-landene kutter noe i støtten til de store brukene til fordel for bygdeutviklingen.

-EU vil satse mer på bygdeutvikling. Dette er noe av den samme strategien som vi legger opp til gjennom Landbruk Pluss. Vi ønsker å styrke næringsutviklingen som har basis i landbruket og dermed bosetningen i distriktene, sier Kongshaug.

EU-landene vedtok at kvotesystemet for melk forlenges til 2014.